

Binnenkort kunnen alle 31 nieuwe sociale wooneenheden in gebruik genomen worden aan de Tuighuisstraat te Kortrijk. “Het toont dat de nieuwe woonmaatschappij SW+, die goed een jaar geleden operationeel werd, op kruissnelheid komt”, zegt voorzitter Veronique Decaluwé.
Toen in de zomer van 2023 de nieuwe woonmaatschappij SW+ voor Kortrijk en Wevelgem het levenslicht zag, werden een aantal duidelijke strategische doelstellingen vooropgesteld. Eén ervan was groei. De woonmaatschappij wil het sociaal woonpatrimonium doen toenemen in Kortrijk en Wevelgem. Daartoe werden een aantal projecten nieuw leven ingeblazen en een aantal nieuwe projecten in de steigers gezet.
“In totaal werken we momenteel op 24 nieuwe woonprojecten in Kortrijk en Wevelgem, goed voor in totaal 1.029 wooneenheden, met een totale investeringskost van ongeveer € 259.000.000. We bekijken hierbij steeds hoe we met onze projecten een extra kwaliteitspush kunnen geven aan de leefkwaliteit van een aantal buurten”, aldus voorzitter van SW+ Veronique Decaluwé.
Project Tuighuisstraat
Een goed voorbeeld hiervan is dit project in de Tuighuisstraat. In de voormalige Tuinwijk werden 18 woningen gesloopt. In de plaats verscheen onder meer een nieuw woonblok op de hoek van de Tuighuisstraat en de Graaf Boudewijn IX-laan.
“Waar 18 huizen verdwenen, bouwden we 31 nieuwe wooneenheden met respect voor de geschiedenis en oog voor de toekomst. SW+ herstelde in dit project, een ontwerp van Maker Architecten uit Gent, niet alleen de centrale binnentuin, maar hergebruikte ook materialen uit de gesloopte panden”, aldus Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing.
“Duurzaamheid en buurtverbinding staan centraal in dit project. Het is goed dat buurten als deze een nieuwe invulling krijgen. Hier werd kwalitatieve verdichting van het stadscentrum waargemaakt mét aandacht voor de identiteit van de buurt.”
Kwaliteit als leidraad
Die kwaliteitsinjectie gebeurt trouwens zoveel mogelijk met eigen mensen. “Samen met onze pandbeheerders waakt onze Leerwerkplaats erover dat het bestaande, verouderde patrimonium van de woonmaatschappij beter onderhouden wordt en dat leegstaande panden, in afwachting van sloop, extra in de gaten gehouden worden.”
“We moeten ervoor zorgen dat mensen zich nooit onveilig voelen in hun woonbuurt, ook niet wanneer er door het herinrichten van een buurt tijdelijk leegstand ontstaat. Kwaliteit bieden met onze organisatie betekent dus niet enkel hedendaagse woongelegenheden creëren, maar ook een warm buurtgevoel”, aldus Veronique Decaluwé.
Daarnaast werden het afgelopen jaar de huidige onderhoudscontracten gescreend. In de loop van september werd een nieuwe aanbesteding gelanceerd om op die manier een betaalbare en toegankelijke service te kunnen bieden aan alle huurders.
Vaste contactpersonen
Ook aan de klantzijde werd het afgelopen jaar hard gewerkt om een zo klantvriendelijk mogelijke aanpak uit te werken. Zo werd gestart met het onderverdelen van Kortrijk en Wevelgem in verschillende woonregio’s. Per regio kreeg elke huurder bij SW+ een vaste pandbeheerder en huurbegeleider.
“Het zorgt ervoor dat onze huurders heel goed weten bij wie ze terecht kunnen met welk soort vragen. Door met vaste aanspreekpunten te werken, wordt de woonmaatschappij meteen veel minder anoniem”, vertelt Decaluwé.
Stabiele samenwerking
“Er werd het afgelopen jaar dus heel wat werk verzet op vlak van sociaal wonen in Kortrijk en Wevelgem. Niet evident voor een nieuwe organisatie waarin twee gemeenten bij elkaar gebracht werden. We moeten eerlijk zeggen dat Kortrijk en Wevelgem elkaar makkelijk gevonden hebben, we kunnen spreken van een goede samenwerking tussen beide gemeenten. Iets wat ook de medewerkers op die manier ervaren, gezien het uiterst beperkte personeelsverloop na de fusie”, besluit de voorzitter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier