Masterplan voor reconversie luchtmachtbasis Koksijde blijft overeind

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu en Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche. © MVO
Redactie KW

Tijdens de provincieraad heeft gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu te kennen gegeven dat de herbestemming van de militaire basis in Koksijde zo goed als volledig zal kunnen doorgaan. Zowel de provincie als de gemeente Koksijde bleven zich vastbijten in de onderhandelingen met Defensie, en dat heeft eindelijk tot meer duidelijkheid geleid.

Al jaren blijft het dossier over de reconversie van de Koksijdse militaire basis aanslepen, vertraging oplopen en onzekerheid creëren over de mogelijke verhuis naar Oostende. Onlangs maakte defensieminister Ludivine Dedonder (PS) bekend dat de Koksijdse basis na de zomer 2027 deels als oefenterrein zou fungeren voor militairen van de landmacht.

Gedeputeerde Lahaye-Battheu verzekert nu: “Het grootste deel van de plandoelstellingen blijft behouden, onder andere het bedrijventerrein met wetenschappelijk park, er komt een nieuw recyclagepark, er is een fietssnelweg gepland van Koksijde-Dorp naar Veurne, en er wordt ook bijkomende natuur voorzien. Het kazerneren van een bataljon van 800 militairen zou voor een gezonde dynamiek van de middenstand in Koksijde-Dorp kunnen zorgen. In nauw overleg met Defensie kijken we waar aanpassingen mogelijk zijn.”

Voldoende plaats

“Cruciaal is dat er voor de Technische Diensten van Koksijde voldoende plaats is. Uit gesprekken met Defensie is voor de eerste maal gebleken dat de verkoop van delen van de basis vóór 2027 (het jaar waarin zou worden verhuisd) een optie is.”

Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche reageert positief, maar nuchter: “De onderhandelingen lopen, maar nog niks ligt vast! Nu eind juni 2024 Fedasil in Koksijde de deuren sluit, willen we dit terrein onmiddellijk kopen. Het zou nog niet voldoende ruimte bieden voor onze Technische Diensten, maar het is al wel een eerste aanzet. We zouden wel iets meer willen dan dat, maar we hopen op positieve besprekingen met Defensie.”

“Door de situatie in Oekraïne heeft Defensie vastgesteld dat ze misschien toch niet zo vlug wil verkopen, en dat ze zeker 100 hectaren wil behouden. Maar met deze oplossing kunnen de plannen grotendeels gerespecteerd worden en kan ook een deel van de kazerne behouden blijven voor het bataljon van 800 militairen.”

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier