Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college”

Er werd een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. © WMe
Redactie KW

De eerste steen zal ten vroegste voor eind 2025 zijn, maar het collegesiteproject is een stapje dichterbij gekomen. Naar aanleiding van het lopende openbaar onderzoek rond de verkavelingsaanvraag werd donderdag een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. Daarbij kregen bezoekers ook enkele nieuwe conceptbeeldjes te zien.

In een verkavelingsvergunningsaanvraag wordt de indeling van de projectzones vastgelegd, dus het gaat voor alle duidelijkheid nog niet om een aanvraag van vergunning voor de eigenlijke bouw. “Dat zal wellicht voor het voorjaar van 2025 zijn”, aldus schepen bevoegd voor de Collegesite Vincent Byttebier (CD&V). “Vaak krijgen we van mensen de opmerking te horen dat er niets lijkt te gebeuren op het terrein, maar ik kan je verzekeren dat de administratieve molen niet min is. Zowel door onze administratie als door de private partners werd hard aan dit dossier gewerkt. Vandaag staan we aan het begin van het vergunningstraject en dus breekt een nieuwe fase aan.”

Al tien jaar in de maak

Er zijn een paar nieuwe conceptbeeldjes te zien.
Er zijn een paar nieuwe conceptbeeldjes te zien. © GF

Even recapituleren. De stad kocht de voormalige schoolgebouwen van het college in 2004. Tien jaar later werd door de vorige meerderheid een eerste bestek uitgeschreven, met de bedoeling om de verouderde site van zowat twee hectare om te vormen tot een nieuw hart voor de stad.

We zijn inmiddels nog eens tien jaar later en inmiddels sleepte de huidige meerderheid een subsidie van 1,7 miljoen euro in de wacht, werden enkele huizen in de Kortrijkstraat gesloopt en werd de laatste hand gelegd aan de PPS-overeenkomst met VT Invest en Vlaemynck. Er komen ruim 200 nieuwe appartementen verdeeld over de site., onder meer in een hoog centraal parkgebouw. Tegen het stadspark komt een nieuw dienstencentrum van 1.718 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen.

Aan weerszijden van de promenade komen nieuwe handelsruimtes, het stadspark wordt uitgebreid en er komt ook een enorme ondergrondse parking van twee niveaus, met plaats voor 299 wagens. Alles samen goed voor een prijskaartje van minstens 70 miljoen euro, al zou het project voor de stad budgetneutraal moeten zijn. De stad laat de private partners bouwen op haar gronden en krijgt daar een publieke parking en een aantrekkelijkere kern voor in ruil.

Centraal fonteintje

Tussen het Paterspark en de boulevard richting de Kortrijkstraat komt er onder meer een nieuwe centrale fontein.
Tussen het Paterspark en de boulevard richting de Kortrijkstraat komt er onder meer een nieuwe centrale fontein. © GF

Hoe de gebouwen er precies uit zullen zien ligt nog niet vast. Dat zal pas in de aanloop naar de bouwvergunning duidelijk worden. Wel werden er donderdagavond voor het eerst sinds lang enkele nieuwe 3D-weergaves gepresenteerd tijdens de infomarkt. Daarop is te zien dat er tussen het Paterspark en de boulevard richting Kortrijkstraat onder meer een nieuwe centrale fontein komt, terwijl er in de promenade veel bomen voorzien worden.

“Aangezien de parking zich daaronder bevindt gebruiken we retentiekratten (een ondergrondse bak waar water opgevangen wordt-red) waardoor de bomen ondanks de beperkte diepte toch optimaal zullen kunnen groeien. Ook de bomenrij aan de Patersdreef zal behouden en zelfs verlengd worden om het kloostergebouw heen”, legt Dirk Van Tornout van VT Invest uit.

“Dé blikvanger van de site zal uiteraard de oude trapgevel van het collegebouw blijven. Ook de gevel aan de kant van de Kortrijkstraat gaan we trouwens schoren en bewaren tijdens de werken. Ook het monument aan ‘t Vijverhof blijft behouden.”

Eindelijk vooruit

In de promenade zullen veel bomen voorzien worden.
In de promenade zullen veel bomen voorzien worden. © GF

“Het wordt tijd dat het eindelijk eens vooruit gaat”, horen we van buurtbewoner Bart tijdens de infomarkt. Hij woont langs de Kortrijkstraat en ontving net als zijn buren een persoonlijke uitnodiging voor het infomoment. “Ik had eerlijk gezegd gehoopt op wat meer.”

“Zo dacht ik hier vandaag te kunnen zien hoe de gebouwen er precies uit zullen zien, maar blijkbaar is dat nu nog niet duidelijk. Ik hoop vooral dat het niet te grijs zal worden. En dat eventuele politieke wissels na de gemeenteraadsverkiezingen niet weer voor vertraging zullen zorgen. Al ben ik wel blij dat er veel aandacht lijkt te zijn voor groen.”

In dit dossier zijn we liever voorzichtig met uitspraken over timing, maar als alles nu vlot loopt en er geen obstakels opduiken zou de bouwvergunning tegen de zomer van 2025 rond kunnen zijn. Dan zouden de werken in het najaar van 2025 kunnen starten.

Die zullen vanzelfsprekend een paar jaar duren. Niet onbelangrijk is dat er met de ontwikkelaars overeen gekomen werd dat er tijdens de werken ten allen tijde honderd parkeerplaatsen beschikbaar zullen zijn op de site. Het openbaar onderzoek rond de verkavelingsvergunning loopt nog tot 20 juli. De plannen digitaal inkijken en opmerkingen formuleren kan via het omgevingsloket. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier