Groen licht voor ambitieus veemarkt-project van Luc Beke in Sint-Michiels

Zo zien de plannen met de veemarkt in Sint-Michiels eruit. © Global Estate Group
Stefan Vankerkhoven

Het Brugs stadsbestuur heeft aan de Oostkampse projectontwikkelaar Global Estate Group een omgevingsvergunning verleend voor de eerste fase van de herinrichting van de veemarkt in Sint-Michiels. De groep van Luc Beke diende wel wat aan haar plannen te sleutelen, nadat buurtbewoners vreesden voor mobiliteit- en parkeerproblemen. De ambitieuze plannen voorzien een overdekte markt, kantoren, een supermarkt, handel, horeca, KMO-units, woningen, een ondergrondse parkeerlaag en en heus marktplein.

Sedert 2019 wordt geen vee meer verhandeld op de veemarkt van Sint-Michiels. Dat jaar kocht projectontwikkelaar Global Estate Group het terrein aan en stelde in overleg met stad Brugge een ambitieus masterplan op.

Na een eerste weigering had projectontwikkelaar Global Estate Group haar plannen voor de realisatie van een woon- en winkelcentrum op de terreinen van de voormalige veemarkt langs de Koningin Astridlaan in Sint-Michiels gewijzigd en in het voorjaar een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De voorziene ondergrondse parking werd hertekend, de circulatie op het terrein aangepast.

Marktplein

Deze eerste, nu vergunde fase omvat het bouwen van vier gebouwen die ondergronds verbonden zullen zijn door middel van een ondergrondse parkeerlaag. Daarnaast wordt ook een nieuw marktplein aangelegd waarop de wekelijkse zondagsmarkt kan doorgaan.

“Langs de Koningin Astridlaan komen er twee nieuwe gebouwen die zullen bestaan uit een handelsgelijkvloers met daarboven appartementen en kantoren. De grootste handelszaak betreft een supermarkt van Albert Heijn, waarvoor ook de kleinhandelsvergunning is afgeleverd. Deze twee gebouwen zullen het nieuwe marktplein flankeren”, legt urbanisatieschepen Franky Demon uit.

Zondagsmarkt

Wat dieper op het marktplein komt een nieuwe overdekte markthal, die het oorspronkelijk veemarktgebouw vervangt. “Deze nieuwe hal, met een kleinere footprint dan de originele hal, zal een rol spelen tijdens de wekelijkse zondagsmarkt maar kan ook op andere momenten ingezet worden”, zegt Franky Demon.

Eveneens zuidelijker op het terrein en grenzend aan de bestaande KMO-zone in de Grasdreef wordt een vierde gebouw opgericht met zeven KMO-units op het gelijkvloers en twaalf duplex-appartementen erboven.

Publieke parking

De ondergrondse parkeerlaag zal bestaan uit een groot aandeel publieke parking voor de bezoekers van de site (markt, supermarkt, KMO-zones …) en een kleiner aandeel private parking in functie van de bewoners van de site die op deze manier een garantie op parkeerplaats hebben.

Er wordt ook een fietsenstalling met 260 stalplaatsen voorzien ondergronds, deze zal toegankelijk zijn via een afzonderlijke fietstrap die rechtstreeks zal uitkomen in de toekomstige groenzone.

Voorwaarden

In de vergunning heeft het Brugs schepencollege voorwaarden opgenomen opdat de wekelijkse zondagsmarkt ten allen tijde kan blijven doorgaan op de locatie, ook gedurende de uitvoering van deze eerste fase.

“Daarnaast heeft de stad ook een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de ontwikkelaar waarin er afspraken zijn gemaakt omtrent de zondagsmarkt en de doorwaadbaarheid van het gebied”, aldus Franky Demon.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier