Geen nieuwbouw op site Pommé in Staden

(foto JCR)
Redactie KW

Ook een derde poging van projectontwikkelaar Kern Development om op de site Pommé op de hoek van de Diksmuidestraat en de Hogeschuurstraat een nieuwbouwproject te realiseren is gestrand. Kern Development verzaakte zelf aan de vergunning die door het college van burgemeester en schepenen toegekend werd.

Kern Development stelde in 2018 de eerste plannen voor een nieuwbouwproject op de site Pommé voor. Zes jaar later is dat project nog steeds niet gerealiseerd en staat de statige witte villa van wijlen ondernemer Charles Pommé er nog altijd. Aanvankelijk zouden op de site twee appartementsblokken opgetrokken worden. Het ene blok zou onderdak bieden aan 30 woningen, terwijl in het andere blok 30 assistentiewoningen voor senioren zouden komen.

De blokken zouden op hun hoogste punt uit vier bouwlagen bestaan en aan de kant van de Hogeschuurstraat aflopen tot twee verdiepingen. Het schepencollege kende daar een vergunning voor toe. Een aantal buurtbewoners tekende beroep aan, waarna de ontwikkelaar zijn plannen introk. Een nieuw ontwerp voor de bouw van 29 assistentiewoningen, 40 appartementen en een algemene ontmoetingsruimte verdeeld over vier kleinere woonblokken werd door het schepencollege opnieuw vergund.

Raad van state

Kern Development deed evenwel in november 2020 opnieuw afstand van de verkregen omgevingsvergunning. Dat gebeurde op basis van het verslag van de provinciale omgevingsambtenaar. Onder andere de term ‘markant gebouw’ die in het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Ter Eike’ stond, zou volgens de omgevingsambtenaar voor een juridische belemmering kunnen zorgen om de villa te slopen en er te bouwen. De gemeenteraad paste het Uitvoeringsplan aan.

Het schepencollege kende in oktober vorig jaar een nieuwe vergunning goed waarin geen sprake meer is van hoogbouw. Kern Development verzaakt nu evenwel aan die vergunning. “Eén buur is immers naar de Raad van State gestapt en eist de vernietiging van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan”, stelt Frank Deceuninck van Kern Development.

“Het heeft geen zin om het project bij de Bestendige Deputatie van de provincie te gaan verdedigen als de kans bestaat dat het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan door de Raad van State vernietigd wordt. Het arrest van de Raad van State wordt nog voor de zomervakantie verwacht”, klinkt het.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier