Carrefour-site Brugge wordt gesaneerd

Diverse winkelpanden zijn ontruimd, een kraan staat al klaar om de verontreinigde grond af te graven. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Momenteel is een deel van het retailpark langs de Maalse Steenweg een grote werf. De reden? De wasserij in het pand heeft de bodem vervuild en die wordt momenteel gesaneerd. Daardoor zijn tal van handelsprojecten ‘on hold’ gezet.

In de bodem onder de vestiging van Carrefour Sint-Kruis en in het grondwater is er een ernstige verontreiniging vastgesteld door de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Het gaat om de aanwezigheid van chloorkoolwaterstof, die afkomstig is van de droogkuis die er gevestigd was. “Blijkbaar hebben de eerdere saneringen in 2003 en 2008 met gestimuleerde biologische afbraak niet de vooropgestelde concentraties gehaald”, zegt milieuschepen Franky Demon (CD&V), die een adviesvraag van de OVAM ontving voor een bodemsanering door de firma Vlabotex, die gespecialiseerd is in het opkuisen in de droogkuissector.

De eigenaar van de volledige site is Wereldhave Belgium, een vastgoedinvesteerder uit Vilvoorde die onder meer winkelcentra in Luik, Nijvel, Doornik, Genk en Kortrijk heeft en retailparken in Doornik, Gent, Waterloo, Genk en Brugge. Wereldhave Belgium noemt zijn retailpark in Sint-Kruis ‘Project M’ en verhuurt er 20.343 m² commerciële ruimte, waaronder het nieuwe gebouw 954 m², waarin onder meer Hema en Medi-Market onderdak gevonden hebben.

Renovatie

Wereldhave Belgium promoot de site met 600 gratis parkeerplaatsen als ‘een duurzaam retailpark met alle moderne mogelijkheden van een full service retailpark’. “De mix aan commerciële zaken en diensten op de site garandeert een breed aanbod voor de mensen van Brugge en wijde omstreken.”

Om dit te realiseren plant de eigenaar als tweede fase, na de realisatie van het eerste gebouw voor Hema en Medi-Market, een renovatie van de luifel en de winkelrij aan de voorgevel van Carrefour. Daardoor is er nu een uitgebreide afgraving van de verontreiniging mogelijk. OVAM en Stad Brugge hebben hiervoor een bodemsaneringsproject opgesteld. “Na ontgraving met verlaagde grondwaterstand zullen nog twee injectierondes met snelwerkende koolstofbron uitgevoerd worden”, vertelt Franky Demon.

Ontruimd

Diverse winkelpanden zijn ontruimd, een kraan staat al klaar om de verontreinigde grond af te graven. Volgens Astrid Jacobs van Famous Relations, het Brussels communicatiebureau dat als woordvoerder voor Wereldhave Belgium optreedt, zal de bodemsanering pas in mei starten. “Vlabotex neemt de helft van de kosten en de noodzakelijke behandelingen op zich, tot het risico van deze verontreiniging is geëlimineerd. De andere helft wordt gedragen door de verantwoordelijke voor de vervuiling.”

Het reisbureau TUI heeft alvast zijn intrek genomen in een container op de parking van Carrefour. Hoe lang die pop-up moet gebruikt worden, weet woordvoerder Piet Demeyere niet. “Het is wachten op de sanering. Hoe dan ook, TUI zoekt geen andere locatie. De site van Carrefour is een topbestemming, die makkelijk bereikbaar is. TUI kiest ofwel voor locaties in stadscentra ofwel voor de rand bij winkelcentra met veel passage.”

Geen fitness

De winkelruimte van Carrefour is al geruime tijd gehalveerd, Wereldhave Belgium wil de vrijgekomen commerciële ruimte aan andere winkels verhuren. “Er zijn onderhandelingen aan de gang met meerdere kandidaten”, zegt Astrid Jacobs. Zij ontkent de geruchten dat er appartementen bovenop de winkels zouden gebouwd worden. “De verkregen vergunning is definitief en omvat een herstructurering van de commerciële ruimte als gevolg van de vermindering van de oppervlakte van Carrefour, zonder woningen erboven.

Het contract met de uitbaters van de Biblos’ pub werd niet verlengd. Inmiddels heeft Pearl zich naast Medi Market en Hema gevestigd, op de plek waar vroeger de Ixina keukenwinkel was. De plannen voor een fitness op de eerste verdieping van het nieuwe pand zijn afgeschoten, omdat Defensie niet wil dat er inkijk is in de marinekazerne van Sint-Kruis. “Er is nog geen duidelijkheid over wat er dan wel zal komen”, stelt de woordvoerder van Wereldhave Belgium.

Brico

Zal ook Brico, die zich op de site bevindt, ingrijpende veranderingen ondergaan? “Wereldhave Belgium zal dit ter zijner tijd onderzoeken, Brico valt niet onder de vergunning die voor Carrefour verleend is”, aldus Astrid Jabos. Michel Legon, winkelverantwoordelijke van Brico, vult aan: “Er waren plannen om 52 appartementen te realiseren boven Brico. Maar het verouderd gebouw kan dit niet dragen en zou dus volledig gesloopt moeten worden voor een nieuwbouw. Bovendien hadden buurtbewoners bezwaar aangetekend tegen de inkijk in hun huizen vanuit die flats.”

(SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier