Buurt vreest wateroverlast bij woonuitbreiding De Kei

Redactie KW

Floris Huyben en Noël Alleyn hebben in naam van het Burencollectief Goedeboterstraat en omliggende straten een bezwaarschrift ingediend tegen RUP De Kei. “We zijn van mening dat dit RUP onvoldoende rekening houdt met eerder gemaakte negatieve adviezen en reacties. Dit kan ernstige gevolgen hebben ten aanzien van onze levenskwaliteit”, stellen de ondertekenaars van het bezwaarschrift. “Hét knelpunt is de beperkte waterbuffering in het huidige RUP.”

Woonuitbreiding

Floris Huyben (35) woont sedert zeven jaar met zijn gezin in de Goedeboterstraat. Hij maakt zich samen met andere bewoners zorgen over de geplande woonuitbreiding in het RUP De Kei. “De jongste twee jaar is het met een bang hart afwachten als het dagen regent. De limiet van het Westkerkegeleed dat hier in de straat loopt, is bereikt. Dit geleed loopt over in het Bombeuregeleed dat per momenten op springen staat. Immers, al het water van Roksem en Westkerke moet ook door het Westkerkegeleed.”

“Als er nog een woonwijk bijkomt op het terrein van het RUP De Klei – op 6 hectare zouden 175 gebouwen komen – wordt het probleem van wateroverlast enorm. Dit terrein bestaat uit zand en klei, dus is er onvoldoende infiltratie. Ik ben bezorgd om het water dat een weg zal zoeken omdat de huidige omliggende waterlopen geen extra water meer kunnen slikken en bij veel omwonenden voor overlast zal zorgen. Niet alleen wordt het dan kritiek voor de buurt maar ook voor wie er in de toekomst gaat wonen”, legt Floris uit.

Het gebied wordt nu gebruikt door landbouwers voor maaigras en in de zomer grazen er koeien. “Sommige delen staan nu al onder water”, weet Floris. Hij heeft zelf de studie gedaan en het bezwaarschrift geschreven. Dat werd ondertekend door 45 gezinnen in de omgeving van RUP De Kei.

“Wij willen niet lastig doen, maar het moet correct gebeuren. Ik heb een afspraak gevraagd met de burgemeester. We wachten af welke oplossingen daarna uit de bus komen”, besluit Floris Huyben. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier