Buurt verzet zich tegen uitbreiding Ter Booye

Buurtbewoners Peter Billiet en Christophe Verstraete, samen met Herman Duprez en Karen Dewinter van Groen. © WME
Redactie KW

Er liggen plannen op tafel voor een uitbreiding van Ter Booye. Aan de zuidwestelijke kant van die wijk wil een ontwikkelaar 64 nieuwe woningen bouwen, maar dat is niet naar de zin van de buurt. Ook de politieke partij Groen neemt de plannen op de korrel. “Liever zien we daar een groene buffer tegen de toekomstige zuidwestelijke tangent.”

De bewoners zijn vooral bezorgd over het extra verkeer en de potentiële gevolgen op de waterhuishouding. “Op 15 juli, toen het gele plakkaat verscheen in onze wijk, is hier toch een beetje een bommetje ontploft”, zegt buurtbewoner Peter Billiet. Zijn achtertuin paalt aan het projectgebied. “Alle verkeer zal doorheen onze rustige, mooie wijk moeten passeren. De straat is daar niet op voorzien. Bovendien zal de nu al verzadigde Holdestraat nog meer verkeer te slikken krijgen. Daarnaast is onze wijk gebouwd op zware grond en regelmatig hadden we in het verleden wateroverlast. Al dat extra beton zal die problematiek alleen maar verergeren. En tot slot zijn er meer dan genoeg andere woonprojecten in Tielt waar de verkoop niet goed gaat. Nóg een nieuw gebied aansnijden, houdt geen steek.” Volgens Peter zal de kaap van 200 bezwaarschriften vlot gehaald worden.

Niet onbelangrijk is dat de geplande verkaveling is uitgetekend op een strookje tussen de bestaande woonwijk en de strook waar ooit de langverwachte zuidwestelijke tangent (de missing link van de ring rond Tielt, red.) zou moeten komen. Volgens de partij Groen ligt de geplande verkaveling op stedenbouwkundig vlak in ‘woonreservegebied’. “Dat zijn gronden die – in het kader van de bouwshift – niet zomaar mogen ontwikkeld worden”, zegt Herman Duprez (Groen).

Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 15 augustus. Zowel de buurtbewoners als Groen dienden een bezwaar in tegen de plannen. Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) doet liever geen grote uitspraken over dossiers tijdens lopende procedures. “Er is inderdaad een dossier ingediend en het openbaar onderzoek daarover is lopende. Zoals steeds gaan we de procedure volgen. Alle ingediende bezwaarschriften zullen we uiteraard bestuderen alvorens met het college een beslissing te nemen.” (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier