Bouw nieuw Dorpshuis in Ichtegem gestart: ruimte voor onder meer Sociaal Huis en bibliotheek

Het einde van de werken is voorzien voor eind 2025. (foto Coghe) © foto Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

De voorbije week zijn de werken voor de bouw van het nieuwe Dorpshuis op het Dokter Bruwierplein gestart in Ichtegem. In het Dorpshuis zullen onder andere het lokaal dienstencentrum, het Sociaal Huis, de sociale dienst, het Huis van het Kind, de bibliotheek en de sociale kruidenier KomEET ondergebracht worden.

Ruim een jaar geleden werd begonnen met de afbraak van het oude gemeentehuis om plaats te maken voor een nieuw Dorpshuis. Dat Dorpshuis zorgde met de regelmaat van een klok voor geanimeerde discussies in en buiten de gemeenteraad.

In de oorspronkelijke plannen had het gemeentebestuur – naast alle andere diensten die in het gebouw onderdak zouden vinden – ook een evenementenhal gepland. Dat stuitte echter op heftig bezwaar van de omwonenden en dat plan werd afgevoerd.

Schadevergoeding

Tevens werd de samenwerking met het architectenbureau stopgezet, wat resulteerde in een te betalen schadevergoeding van 400.000 euro. Reden genoeg voor CD&V om een beschuldigende vinger uit te steken naar de meerderheid en van verkwisting te spreken.

Vooruit-raadslid Ann Deseintebein vond de naam Dorpshuis dan weer denigrerend en verweet het bestuur een “gebrek aan creativiteit”.

Energiezuinig

Maar ondertussen ligt het oude gemeentehuis dus tegen de vlakte en werd begonnen met de bouw van het nieuwe Dorpshuis. Dat wordt een compact, energiezuinig gebouw, met ruimte voor het lokaal dienstencentrum (waarvan ondertussen is bekendgemaakt dat Vlaams minister Crevits via het Vlaams Infrastructuurfonds 1 miljoen euro investeringssteun voorziet), het Sociaal Huis en de sociale dienst, het Huis van het Kind, de bibliotheek en de sociale kruidenier. Er komt eveneens een buitenterras met een petanquebaan, enkele spelvoorzieningen en een leestuin voor de bibliotheek in een groen dorpspark.

Eind 2025

Oorspronkelijk werden de kosten geraamd op 4,5 miljoen euro, een bedrag dat ondertussen opgelopen is tot een kleine 5,2 miljoen en wellicht ligt de eindafrekening nog hoger.

Het einde van de werken is voorzien voor eind 2025.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier