De twee Westhoekziekenhuizen, Jan Yperman en az West, bundelen de krachten voor borstkankerbehandelingen. De recent gewijzigde wetgeving voor de erkenning van borstklinieken heeft de ziekenhuizen ertoe aangezet om een alliantie aan te gaan ten voordele van de patiënten in de Westhoek. De twee bestaande borstklinieken smelten samen tot borstkliniek Westhoek.
“Een borstkliniek is een expertisecentrum en zorgafdeling die zich toelegt op borstkankerbehandelingen”, klinkt het bij de directies van beide ziekenhuizen. “Er werken hooggespecialiseerde gynaecologen, oncologen, pathologen, nuclearisten, radiologen en chirurgen, aangevuld met onder meer oncocoaches, verpleegkundigen met kankerexpertise, psychologen en sociaal werkers. Samen met de huisartsen zorgen borstklinieken voor een aanpak op maat van de patiënt, zowel op medisch als op psychosociaal vlak.”
“Waar de patiënt zich ook aandient, hij of zij krijgt het beste medische traject”
De multidisciplinaire teams van beide ziekenhuizen werken vanaf nu samen: ze delen hun expertise, volgen patiënten medisch en psychosociaal op in het ziekenhuis naar keuze van de patiënt en centraliseren de chirurgie in de operatiezalen in het Jan Yperman Ziekenhuis.
Zorg dicht bij huis
“Met de oprichting van borstkliniek Westhoek is de locoregionale zorgopdracht borstkanker in de regio Westhoek verankerd”, stelt Frederik Chanterie, algemeen directeur van het Jan Yperman Ziekenhuis. Ook zijn collega Bert Cleuren, algemeen directeur van az West, is verheugd met de samenwerking. “Waar de patiënt zich ook aandient, borstkliniek Westhoek rolt het allerbeste en meest logische medische traject voor haar of hem uit. Een traject op maat van de patiënt waarbij ‘zorg dicht bij huis’ wordt georganiseerd en deskundigheid vooropstaat.”
“In een veranderend zorglandschap moeten we de uitdagingen zoals centralisatie van zorg aangrijpen om samen te werken en elkaar te versterken”, zegt dokter Olivier Brouckaert, die coördinator wordt van borstkliniek Westhoek. “Kwalitatieve zorg voor de patiënt staat voorop en de huidige evolutie biedt perspectieven om ook Europese kwaliteitsnormen zoals een EUSOMA-accreditatie te behalen. ”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier