Bekaert sluit vestiging in Moen, personeel vrijdag niet aan het werk

Het hoofdkwartier van Bekaert in Zwevegem. De directie is donderdagvoormiddag druk in overleg met de vakbonden. © KVDM
Redactie KW

Staaldraadproducent Bekaert kondigt een herstructurering aan. In ons land zouden daarbij 281 jobs kunnen sneuvelen. Onder meer de vestiging in Moen wil Bekaert sluiten. Ook in Ingelmunster en het onderzoeks- en technologiecenter in Deerlijk zijn jobs bedreigd. “Dit komt als een totale verrassing”, reageren werknemers. De vakbonden kondigen een algemene staking aan voor vrijdag.

De Bekaertvestiging in Moen, waar staalvezels voor betonversterking wordt gemaakt, is niet meer competitief met concurrenten die hun productie al verhuisden naar lagelonenlanden. En dus plant Bekaert de sluiting van het Dramix-bedrijf in Moen. De productie verhuist naar de vestiging in Petrovice in Tsjechië.

Er sneuvelen ook banen bij de administratieve en ondersteunende diensten van de groep. En een deel van onder meer activiteiten van de labo’s en ontwikkelingslijnen verhuist ook naar bedrijven in Centraal-Europa. Ook de wisselstukkenafdeling verhuist in die richting. Dat allemaal samen kost de Bekaertbedrijven in ons land 281 jobs. In Moen verdwijnen 70 jobs, in Ingelmunster 67 en in Deerlijk 106. In de hoofdzetel in Zwevegem verdwijnen nog eens 38 jobs. Vrijdag roepen de vakbonden het personeel van Bekaert alvast op tot een 24-urenstaking.

De werknemers van Bekaert in Moen voelen zich verraden door de eigen directie.
De werknemers van Bekaert in Moen voelen zich verraden door de eigen directie.© CLL

In Moen was er donderdagochtend niet al te veel bedrijvigheid. De personeelsleden werden met taxi’s opgehaald om naar Deerlijk gebracht te worden, waar rond 10 uur officiële communicatie van de directie volgt. De kans is klein dat er vandaag nog gewerkt wordt in Moen. “Dit nieuws komt als een totale verrassing”, klinkt het bij een oudere werknemer. “Vandaag is normaal mijn vrije dag, maar ik wil hier toch zijn om alles te horen. De productievestiging in Moen was een van de meeste vlijtige afdelingen.”

Veel werknemers in Moen voelen zich naar eigen zeggen verraden door de directie. “Wij moesten het nieuws via onze vrouwen horen. Zij zaten online te volgen en hebben ons verwittigd“, zegt iemand anders.

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Katelijn Bohez, woordvoerder van Bekaert, reageert op de aangekondigde herstructureringen bij de staalproducent: "Een van de componenten is de intentie om de vestiging in Moen te sluiten tegen het einde van het jaar. Elders spreken we afslankingsmaatregelen in zowel Ingelmunster, Deerlijk als Zwevegem. Wij nemen kostenreducerende maatregelen overal ter wereld, deze aankondiging past hierin."

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Donderdag 28 maart 2019

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/563291890858999/500

De arbeiders reageren unisono: “We hadden dit niet zien aankomen, we hebben niet veel moed meer nu.”

Ook in Deerlijk is de verslagenheid groot. Eddy Vantieghem (49) werkte 30 jaar bij de staalproducent. “Eerst in Zwevegem en al 17 jaar in Moen. Ik ben van Helkijn en kan met de fiets naar mijn werk. Ik had vandaag vroegdienst en tijdens de onderbreking vernamen wij het nieuws. Een harde klap want wij hadden dit niet zien aankomen. Het ziet er niet rooskleurig uit. Er was hier een vergadering en iedereen zat er verslagen bij.”

Eddy Vantieghem werkt al dertig jaar bij Bekaert.
Eddy Vantieghem werkt al dertig jaar bij Bekaert.© MVD

De werknemers van Moen werden met taxi’s naar Deerlijk gebracht voor de vergadering. Stijn Vandemeulebroucke (35) uit Moen vindt dat men niets meer waard is in het bedrijf. “Ik werk hier 4,5 jaar en het draaide goed. Nu dit nieuws dat ik vernam via de radio. Wij zijn op de vergadering niet veel wijzer geworden. Erg, heel erg!”

“De afdeling in Moen werd vorig jaar en zelfs vorige maand nog met cijfers geprezen“, klinkt het bij de groep ontgoochelde mensen. “Tegen de middag worden wij met taxi’s opnieuw naar Moen gebracht. Van werken zal er niets meer in huis komen. Wij zijn kwaad.”

Werknemers uit Moen werden met de taxi naar de vergadering in Deerlijk gebracht.
Werknemers uit Moen werden met de taxi naar de vergadering in Deerlijk gebracht.© MV

Tussen de vakbonden is er een overleg gepland om te zien hoe deze moeilijke situatie aangepakt wordt. .”We gaan nu overleggen met onze achterban welke acties we gaan ondernemen, maar we hebben er geen goed oog in. Dit hadden we niet zien aankomen”, liet een lid van ABVV donderdag net voor de middag optekenen na een eerste overleg in de vestiging in Deerlijk.

Woordvoerder bij Bekaert, Katelijn Bohez, gaf donderdagmiddag meer uitleg bij de aangekondigde herstructureringen: “Bekaert neemt wereldwijd acties om haar concurrentiepositie te verbeteren, waaronder deze kostenreducerende maatregelen. Dit heeft ook een impact op onze vestigingen in West-Vlaanderen”, klinkt het. “We hebben inderdaad de intentie om de fabriek in Moen te sluiten tegen het einde van het jaar. Andere afslankingsmaatregelen zijn er in Ingelmunster, Deerlijk en Zwevegem.”

De werknemers uit Moen die naar Deerlijk kwamen afgezakt.
De werknemers uit Moen die naar Deerlijk kwamen afgezakt.© MVD

PVDA reageert op jobverlies bij Bekaert: “Puur om winstmarge te verhogen”

In een reactie op het verdwijnen van 281 jobs in het zuiden van West-Vlaanderen, eist PVDA een snelle invoering van de wet Inbev. Die moet volgens de partij afdankingen bij winstgevende bedrijven verbieden. “Generaties werknemers hebben Bekaert tot een wereldwijde multinational gemaakt”, klinkt het. “Bekaert had vorig jaar een winst van 210 miljoen euro, een rendement van vijf procent, maar dat volstond voor de directie niet. Zij hadden immers hun aandeelhouders 10 procent beloofd tegen 2022. De toekomst van honderden werknemers en hun gezinnen wordt daarvoor opgeofferd.”

Maar ook de regering en haar partijen dragen een verantwoordelijkheid: ze voeren een politiek van pamperen van de multinationals. Volgens de regering zal dat “jobs, jobs, jobs” creëren. Anders zouden ze vertrekken naar het buitenland. De PVDA ijvert voor een andere politiek: elke afdanking moet bij wet worden verboden bij bedrijven die winst maken. Winstgevende bedrijven moeten worden weerhouden van afdankingen door de wettelijke bepaling dat ze bij afdankingen alle subsidies en belastingverlagingen moeten terug betalen. Met de PVDA willen we daarom onze totale solidariteit betuigen met de getroffen Bekaert-werknemers en hun vakbonden in hun terechte strijd voor het behoud van de tewerkstelling in Zwevegem, Ingelmunster en Moen.

(JG/CLL/KVDM/MVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier