Zussen Evelyne en Celine baten hoeveslagerij uit: “We verdelen de taken netjes onder elkaar”

Evelyne en Celine Vanspeybrouck: “De liefde voor landbouw is ons met de paplepel meegegeven.” © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Diep verscholen in het glooiende landschap van de Mandelvallei schuilt de rustige hoeve van Hubert Vanspeybrouck en Carine Geldhof. Het landbouwersduo heeft het geluk dat hun twee dochters met veel enthousiasme in hun voetsporen treden. In 2002 openden Evelyn en Celine hun hoeveslagerij Mandeldaele. “We moeten het vooral hebben van mond-tot-mondreclame en de superieure kwaliteit van onze producten.”

Dat Evelyn en Celine erin geslaagd zijn om hun droom waar te maken heeft alles te maken met het gezin waarin ze zijn opgegroeid. Vader Hubert en moeder Carine runden de hoeve Mandeldaele van hun grootouder in de rustige en vruchtbare Mandelvallei. Hubert was vooral geïnteresseerd in een mooie veestapel en genoot met volle teugen wanneer hij zijn witblauwe koeien zag grazen in de malse Mandelmeersen rondom de hoeve. Naast hun veestapel specialiseerden Hubert en Carinee zich ook in groenten voor de versmarkt en de veiling. De liefde voor het landbouwleven gaven ze door aan hun dochters, die zodra ze hun studies achter de rug hadden, uitpakten met nieuwe mogelijkheden voor de boerderij.

Opleiding

Het spreekt voor zich dat de twee zussen niet zomaar zonder enige kennis van zaken aan hun hoeveslagerij begonnen. “Ik was geweldig gefascineerd door de passie van mijn vader voor het kweken van schone dikbillen. Hij bracht de dieren altijd zelf naar het slachthuis. Op mijn achttiende had ik genoeg van school en besliste ik om in dagopleiding de studie voor boekhouder te volgen en in avondonderwijs de opleiding voor slager”, opent Evelyn. “Zo leerde ik de kneepjes van het vak en kwam ik tot het besef dat er een echte ambacht schuilgaat achter het beroep van slager.”

Zus Celine had een opleiding aan de hotelschool gevolgd en dat kwam goed van pas toen ze in 2009 in de zaak stapte. “Het werk in de hoeveslagerij is netjes verdeeld onder elkaar. Ik werk vooral in de keuken en voorzie alles van bereidingen en buffetten, wat overigens niet wil zeggen dat ik niet aan het vlees kan werken. We hebben gemerkt dat het traiteursgedeelte belangrijk is voor de verwerking van het vlees. Veel klanten zijn blij om naast het lekkere vlees ook nog iets extra in een pakket mee te kunnen bestellen. Onze moestuin met eigen kweek zorgt ervoor dat de cirkel rond is: die levert verse groenten om te verwerken in de traiteursgerechten of om aan te bieden in de winkel.” Bij de twee zussen zijn de taken goed verdeeld. “Evelyn neemt het meeste bureauwerk voor haar rekening en volgt nog extra opleidingen. Elk heeft zijn talenten en die zetten we zo goed mogelijk in. Op die manier werken we goed samen.”

Cliënteel

“Aangezien de hoeve met bijhorende winkel eigenlijk voor een groot deel gelegen is in de pittoreske Mandelvallei is het voor ons niet gemakkelijk om een cliënteel op de bouwen. Wij moeten het vooral hebben van mond-tot-mondreclame en van onze superieure kwaliteit. Wij werken met de korte keten en heel wat cliënten zijn op zoek naar de kwaliteit die wij kunnen brengen. In de loop der jaren slaagden we erin om een goeie naam en faam uit te bouwen, zodat niet alleen de buren maar ook fietsers en wandelaars onze zaak ontdekken. In de onmiddellijke omgeving loopt een nieuwe fietsroute uitgebouwd door West-Westtoer en die is heel actief. Voor de passanten houden wij hier picknickpakketten ter beschikking die ze kunnen afhalen in onze winkel. Op die manier maken zij ook kennis met onze winkel en onze producten. Hoeve Mandeldaele is stilaan een begrip in de regio en daar werken we heel hard aan, met hart en ziel”, besloot een enthousiaste Evelyn.