Wie nog snel een origineel briefje voor Moederdag wil schrijven, kan terecht bij het Wevelgemse bedrijf Elecosy. Zij maken onder andere papierwaren uit olifanten- of neushoornmest. Geurloos, welteverstaan. “Dankzij de vezels is die mest de ideale grondstof voor papier”, klinkt het.
“Je kan nog altijd strontraper achter de trein worden.” Het is een boutade die menig werkloze al eens naar het hoofd geslingerd krijgt. In India en Sri Lanka zien ze dat anders. Daar is poep rapen een eervolle job. Tenminste als het om uitwerpselen van olifanten of neushoorns gaat, want daar kan, jawel, papier van gemaakt worden. Het Wevelgemse bedrijf Elecosy voert al acht jaar producten in op basis van olifanten- en neushoornmest en doet dat bovendien helemaal volgens de regels van de eerlijke handel. Het bedrijf kreeg donderdag bezoek van federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) naar aanleiding van de Dag van de Fairtrade op zaterdag 8 mei.
“Fair trade is eigenlijk niet anders dan op een eerlijke manier loon naar werken krijgen. En als dat nog eens gebeurt op een duurzame manier, is dat een win-win. Dat geldt hier, maar ook voor de boer ergens in een land ver van ons. Dat is een kwestie van sociale rechtvaardigheid – van vooruit kunnen in het leven als je je best doet – én zorg dragen voor onze planeet”, vertelt minister Kitir.
“Hier bij ons wil ik ook de consument daar veel bewuster van maken. Mensen denken ook vaak alleen aan koffie en bananen. Maar het is zoveel meer. Dat is de mentale switch die we nog meer moeten maken in onze hoofden hier. Vandaar ook het bezoek aan dit bedrijf dat andere dingen maakt dan de traditionele bekende fair trade.”
Marktleider
“We zaten allebei al jaren in de wereld van het behangpapier”, vertellen Mady Seynaeve (56) uit Wevelgem en Frank Cockerill (63) uit het Engelse Peterborough. “Ik werk al dertig jaar voor behangpapierproducent Grandeco in Tielt, waar ik aankoopmanager ben. Daarnaast ben ik in bijberoep zaakvoerster van Elecosy. Frank werkt als consultant in dezelfde branche. Hij moest voor zijn toenmalige werkgever in Duitsland op zoek naar een project in de derde wereld om er CO2-certificaten mee uit te wisselen en botste op een bedrijfje dat papierwaren maakte uit olifantenpoep.”
“Hij kwam met het idee naar mij om daar behangpapier van te maken. Na twee jaar zoeken en proberen, bleek dat niet te lukken omdat we de pigmentdichtheid niet goed kregen, maar we vonden het zo interessant dat we de papierwaren sindsdien importeren naar Europa. Behalve nog een kleine speler in Italië kunnen we zeggen dat we Europees marktleider zijn”, zegt Mady Seynaeve.
Dat de mens papier is gaan maken uit olifantenpoep, heeft alles te maken met de strijd om de bedreigde dieren te beschermen. “Olifanten en boeren in Sri Lanka kwamen in conflict. De olifanten vertrappelden de velden en werden daarom afgeknald. Men is dan subsidies gaan geven voor het inzamelen van olifantenpoep. Zo werden de dieren beschermd en de uitwerpselen bleken de perfecte grondstof om papier mee te maken. Olifanten zijn vegetariërs. Ze eten tot 180 kilo groen per dag en gaan tot zestien keer per dag naar het toilet. Hun uitwerpselen bestaan vooral uit vezels”, vertelt Mady Seynaeve.
“De uitwerpselen verzamelen, is daar een eervol beroep. Men laat alles even drogen, daarna wordt het urenlang gekookt tot een pulp. Die pulp wordt met een zeef tot grote lappen papier verwerkt, die vervolgens geperst worden. Van dat papier maakt men dan allerlei spullen.”
Eerlijke prijs
Om de twee jaar gaan Mady en Frank naar Sri Lanka om de producten te bekijken, aan te passen en te bestellen. “Dan werken we samen met de lokale mensen om nieuwe producten te maken, designs te maken of bepaalde wensen van Europese klanten voor te stellen. Als alles op punt staat, sturen we dan een staal naar Europa en vervolgens bestellen we. Dan is het wachten tot alles ambachtelijk gemaakt is en naar België kan komen per schip. Sinds corona zijn we echter nog niet in Sri Lanka geraakt, daar moeten we dringend weer werk van maken”, zegt Mady. De hele keten verloopt via het principe van Fair Trade. Dat betekent dat de boeren en producenten in Sri Lanka een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. “Om de twee jaar krijgen wij daar een audit voor, ter controle. Wij zijn aangesloten bij Oxfam en bij de World Fair Trade Organization”, klinkt het.
Naast papierwaren verkopen ze bij Elecosy ook gerecycleerd katoenpapier en ondertussen ook papierwaren op basis van neushoornmest. “Dat wordt met hetzelfde procedé gemaakt, in samenwerking met mensen uit India”, zegt Mady. Naast papierwaren vind je op de webshop van Elecosy ook nog juwelen, interieurartikelen, papieren bloemen en zelfs sculpturen van, jawel, olifanten uit hun eigen mest. “We staan elk jaar op een vijftal beurzen, vooral in Duitsland, waar we onze producten proberen te verkopen aan interieurwinkels, geschenkenwinkels en wereldwinkels”, besluit Mady.
Bekijk hier een video over het productieproces:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier