Voorzitter Rik Soens neemt afscheid van Imog: “Grootste energieproducent van de regio”

Dinsdag wordt een opvolger voor Rik Soens aangeduid. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Na 18 jaar geeft Waregemnaar Rik Soens de voorzittersfakkel van Imog door. Dinsdag wordt zijn opvolger gestemd. Soens blikt tevreden terug op zijn periode bij de afvalintercommunale. “We hebben gigantische investeringen kunnen doen, met dank aan alle medewerkers en de steun van de 11 betrokken steden en gemeenten.”

De intergemeentelijke maatschappij voor openbare gezondheid, beter gekend als Imog, wordt gevormd door 11 vennoten. Naast de Zuid-West-Vlaamse steden en gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem en Zwevegem maken ook Wielsbeke en het Oost-Vlaamse Kruisem deel uit van Imog, goed voor zo’n 258.000 inwoners.

In 2001 werd Waregems schepen Rik Soens lid van het directiecomité. Zes jaar later schopte hij het tot voorzitter. “Toen ik schepen werd, heb ik meteen mijn ander werk stopgezet. Ik ging vol voor de politiek en wou naast mijn schepenambt ook een bovenlokale rol opnemen. Dankzij toenmalig Kortrijks schepen Stefaan Bral kreeg ik de kans om voorzitter bij Imog te worden. De uitdaging interesseerde mij enorm en ik heb de kans gegrepen. In 2007 volgde ik Roger Terryn op, de ereburgemeester van Deerlijk.”

GV8-sorteerinstallatie

Vandaag neemt hij na 18 jaar afscheid van zijn kantoor op de Harelbeekse hoofdsite. “Het is tijd voor een nieuwe wind en een nieuwe sparringpartner voor de directie. Dinsdag wordt de raad van bestuur samengesteld en kiest men een nieuwe voorzitter. Ik geef met veel enthousiasme en vooral veel voldoening de fakkel door aan de nieuwe ploeg, die op basis van de wetgevingen de toekomst van Imog zal bepalen.”

Op 18 jaar tijd gebeurt er veel. “Het is niet evident om een iets op te noemen waar ik erg trots op ben. Dan denk ik misschien aan het bij elkaar houden van de 11 steden en gemeenten. Dat is een uitdaging, bijvoorbeeld op vlak van de afvalophaling, grootte en kostprijs van de zakken en bakken enzovoort. In een intercommunale zoals deze is het erg belangrijk dat iedereen op dezelfde lijn zit.”

“Er zijn natuurlijk ook heel wat investeringen waar ik best trots op ben. Onze verbrandingsinstallatie en het warmtenet, dat was pionierswerk he. Het is dankzij de raad van bestuur, directie, alle medewerkers en de steun van de 11 vennoten dat we zo’n gigantische investeringen kunnen realiseren. In oktober werd de unieke GV8-sorteerinstallatie van 15 miljoen euro nog geopend door minister Melissa Depraetere.”

Warmtenet

Imog haalt onder meer 30 miljoen kilowattuur elektriciteit uit de verbrandingsinstallatie en rolt een warmtenet uit naar Kuurne en Harelbeke en het naburige bedrijf Nerva. “We hebben ook een stortgasmotor, één hectare zonnepanelen, CNG-tankinstallaties en binnenkort een kleine windmolen op de site in Moen. Imog is de grootste energieproducent van de regio. En met intussen 200 medewerkers ook een grote werkgever.”

“Bovendien is Imog een kenniscentrum inzake afval, materialenbeleid, energie en circulaire economie. In 2015 werden we beloond met de titel van Onderneming van het Jaar. Dat bewijst dat er goed werk wordt geleverd. Uiteraard waren er ook moeilijke periodes. Denk maar aan covid, of toen we door Fost Plus onze PMD-afdeling moesten sluiten en werknemers zo hun job verloren. Maar we hebben dat via goed overleg correct aangepakt.”

50 miljoen euro

Imog is erg gegroeid en draait de laatste jaren zo’n 50 miljoen euro omzet, in 2007 was dat ‘slechts’ 18 miljoen euro. “Ons gebied bevat 500 containers, 300 glasbollen en 13 intergemeentelijke recyclageparken. Intussen hebben we ook al 25.000 gebruikers van tuinafvalbakken en realiseren we 10 soorten compost, potgrond en bodemverbeteraars. De komende jaren staat er nog veel te gebeuren. Imog is en blijft de hoeksteen voor de regio in de transitie naar een circulaire economie.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content