Van thuisatelier naar échte winkel: Anneke (55) opent lampenwinkel Paralume in hartje Brugge

(Foto CC)
Celina Cazzetta
Celina Cazzetta Medewerker KW

Een eigen atelier én winkel, dat had Anneke De Wispelaere (55) een paar jaar geleden nooit durven dromen. De creatieve Bruggelinge had altijd al een voorliefde voor interieur en specifiek voor lampen. Na een carrière in de groenten- en fruitsector en commerciële sector besloot ze twee jaar geleden dat het tijd was voor een ommezwaai. Afgelopen woensdag opende ze dan éindelijk haar eigen lampenwinkel Paralume in de Eekhoustraat in hartje Brugge. “Ik besloot thuis zelf wat te experimenteren.”

Op je 55ste een winkel openen, niet veel mensen doen het Anneke na. De onderneemster is al heel haar leven verzot op lampen en besloot van haar passie eindelijk écht haar beroep te maken. “Lampen geven zoveel gezelligheid”, vertelt ze. “Ik had op een rommelmarkt ooit eens een lamp gekocht, maar vond geen bijpassende kap. Toen ben ik zelf wat gaan experimenteren.”

Uiteindelijk waren het de vriendinnen van Anneke die haar een duwtje in de rug gaven. “Ze vroegen waarom ik er niets mee deed”, vertelt Anneke. “Maar ja, wat doe je met een voorliefde voor lampen? Toevallig zag ik die periode op Instagram een Engelse dame die zelf lampenkappen maakte, weliswaar in een andere stijl. Ik ben dan online lessen gaan volgen om de ambacht onder de knie te krijgen. Het is echt een niche.”

Thuisatelier

Voordien konden klanten op afspraak al terecht in het atelier van Anneke. “Dat was bij mij thuis”, vertelt de onderneemster. “Maar ik merkte dat het voor velen een drempel was en ze vaak dachten dat ik verwachtte dat ze iets zouden kopen. Al was dat natuurlijk niet het geval.”

Uiteindelijk besloot Anneke eind vorig jaar om van haar hobby haar beroep te maken. “Voordien stond ik af en toe in een pop-upwinkel”, zegt Anneke. “Toen besefte ik dat ik liever alles op één plaats samen heb. Dat constant heen en weer verhuizen vond ik niet ideaal. Daarom heb ik de stap gewaagd.”

Ondertussen heeft Anneke al een stevig klantenbestand uitgebouwd. “Er zijn al een paar hotels en restaurants in de buurt die beroep doen op mij”, vertelt Anneke. “Maar ook heel wat particulieren kopen hun lamp hier.”

Eigen verhaal

Elke kap wordt handgemaakt door Anneke en de voetsteunen zijn tweedehands of nagelnieuw. “Als ik ergens mooie vazen zie, dan neem ik ze mee om er een lamp van te maken. Soms brengen mensen een eigen oude lamp mee van thuis en kijken we samen welke kap er beter op zou passen. Er is keuze uit verschillende stoffen en dan wordt het echt maatwerk.”

En dankzij de lampen komen soms ook heel mooie verhalen ter sprake. “Mensen die een lamp geërfd hebben van hun overleden moeder en die dat niet kwijt willen, maar wel een andere draai eraan willen geven.. dat vind ik mooi.”

Paralume is op woensdag en vrijdag geopend van 10 tot 18 uur, op zaterdag is de winkel open tot 17 uur. De rest van de week kan je op afspraak langskomen. “Zo heb ik voldoende tijd om in het atelier te werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier