Unilin ontwikkelt technologie om MDF- en HDF-platen te recycleren
Bouw- en interieurbedrijf Unilin heeft een manier ontwikkeld om houtvezels uit MDF- en HDF-platen op een economisch rendabele manier te recupereren en opnieuw te gebruiken voor de productie van vezelplaten op industriële schaal. Dat meldt het bedrijf met hoofdzetel in Oostrozebeke maandag.
Unilin maakt zich sterk dat het op die manier op termijn in staat zal zijn om jaarlijks 380.000 ton aan CO2 opgeslagen te houden in de houtvezels die het met deze nieuwe technologie een nieuw leven geeft. De groep spreekt zelf over een wereldprimeur en heeft de technologie inmiddels geoctrooieerd.
100 miljoen kubieke meter
Hout is een hernieuwbaar product en slaat CO2 op zolang het niet verbrand wordt. Dus hoe langer hout gebruikt en hergebruikt kan worden, hoe beter voor het klimaat.
Tot nu toe was het volgens Unilin echter technisch onmogelijk om de 100 miljoen kubieke meter MDF- en HDF-platen die jaarlijks wereldwijd worden geproduceerd bij einde levensduur te recycleren.
Nieuw innovatief procedé
“Door het gebruik van lijm als bindmiddel voor de houtvezels bestond vandaag nog geen industrieel haalbare manier om de vezels uit plaatafval bij het einde van hun productleven te recycleren. Het grootste deel daarvan wordt na gebruik (gemiddeld 14 tot 20 jaar) dus verbrand. We zijn er nu in geslaagd een nieuw innovatief procedé te ontwikkelen om deze houtvezels te recycleren en opnieuw te gebruiken voor de productie van nieuw plaatmateriaal. Op die manier verdubbelen we de levensduur van de houtvezels”, verklaart Véronique Hoflack van de divisie Unilin Panels.
In een eerste fase zal Unilin de techniek inzetten voor de recyclage van intern gebruikt materiaal in de productiesite in Bazeilles. In een volgende fase wordt de recyclagecapaciteit opgedreven zodat ook extern verzamelde vezelplaten en laminaatvloeren gerecycleerd kunnen worden.
MDF- en HDF-vezelplaten worden veel gebruikt in de meubelindustrie, interieurbouw en voor de productie van laminaatvloeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier