Unieke kunststukjes bij chocolademeester Alain

Met de laser cut machine kun je wonderen doen. (foto EF)
Redactie KW

Chocolatier zijn is nog steeds een echte ambacht, maar wat chocolade-meester Alain Grimmonprez samen met zijn echtgenote Caroline Theylaert in de Capronstraat doet is ‘next level’. Ze zijn immers de gelukkige eigenaars van een hoogtechnologische Chef Cut-snijmachine. Wij waren getuige van het ontstaan van hun kunststukjes.

Alain en Caroline staan zij aan zij bij het paradepaardje, of zeg maar gerust de Rolls Royce van hun atelier, en vertellen hoe ze die hoogtechnologische snijmachine Chef Cut en het bijhorende HydroProcess hebben ontdekt. “We hadden op een grote beurs in Parijs een gelijkaardig toestel gezien, maar die kon niet wat wij wilden. Het heeft drie jaar geduurd voor we bij het Franse merk Chef Cut uitkwamen. We moesten dan nog een jaar wachten op ons exemplaar. Rond oktober 2022 hadden we ze en dan kon het leren beginnen, want we hadden beiden geen computeropleiding genoten.”

Paashaas

Caroline, het creatieve Calinorbrein, werkte zich geleidelijk maar grondig in de software in. “Ik teken alle ontwerpen, zoals die paashaasjes, en zet die dan over op de computer om die dan door de Chef Cut uit te laten snijden in diverse laagjes chocolade of een andere zoetigheid, zoals marsepein. Oorspronkelijk waren er slechts twee dergelijke machines in België en één in Luxemburg en daarvan staat er een in Ieper.” Ze zijn terecht fier.

3.000 Bar

“Je zou het kunnen vergelijken met een CNC-machine die tekst of figuurtjes kan uitsnijden op een formaat van 40×60 cm. Die machine, die slechts een kopje water gebruikt voor een ingewikkeld ontwerp, rekent uit hoeveel figuurtjes er daar maximaal uit gehaald kunnen worden en hoe die gepositioneerd moeten worden. Op die manier heb je nagenoeg geen verlies. Het snijden gebeurt met een waterstraal onder een druk van 3.000 Bar en de Chef Cut kan door uitgeharde chocolade snijden van maximaal 1,5 cm dik. Het snijden kan tot op één tiende van een millimeter precies. Het ontwerpen van de creaties is enorm tijdrovend, maar de reacties van klanten geven heel veel voldoening”, zegt Caroline.

“We hebben al heel mooie opdrachten gekregen van bedrijven die een gepersonaliseerd cadeautje met hun logo willen. Maar evenzeer hebben we ook al unieke exemplaren gemaakt, zoals bijvoorbeeld voor mensen die iemand zijn pensioen wilde vieren met een chocoladeversie van een ziekenhuisscanner waar dan een grappig geraamte tevoorschijn uit komt.” (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier