Tijdens de zomer gaan we elke week op bezoek bij een boerderij waar je zelfgemaakte hoeveproducten kan aankopen. Deze week: ’t Geluws Zuivelhof bij Wouter Denturck en Sigrid Franco, helemaal op het einde van de Dadizelestraat in Geluwe. Hun specialiteit is hoeve-ijs, gemaakt van melk van de eigen koeien.
Wouter Denturck en Sigrid Franco leerden elkaar kennen tijdens het uitgaansleven. “Op een KLJ-fuif”, klinkt het in koor. Sinds april 2022 wonen ze op de ouderlijke boerderij van Wouter, die er ondertussen al de zevende generatie is. “Mijn ouders verhuisden naar Dadizele en komen nog helpen”, zegt Wouter. “Ik heb een tweelingzus, maar ze zag het niet zitten om het familiebedrijf verder te zetten.”
Richting Westhoek
Hij combineert de hoeve met zijn job als installateur centrale verwarming en sanitair. “Ondertussen werk ik al elf jaar in loondienst”, vertelt Wouter. Met mijn ouders heb ik altijd graag meegeholpen. We hebben ruim dertig melkkoeien en er staan hier aardappelen, maïs en spruitjes. Door het aanhoudend regenweer is er vooral achterstand met de spruitjes.” De landbouw kent een hele evolutie en de sector kwam al vaak in het nieuws. “We hebben het zien veranderen”, zegt Wouter. “Er is een heel groot verschil tussen wat onze ouders mochten en konden en nu.”
Sigrid groeide op in Blankenberge, vlakbij de grens met Lissewege. “Ik heb nog een broer en zus”, vertelt ze. “Mijn broer treedt in de voetsporen van onze ouders. Daar ben ik begonnen met het maken van hoeve-ijs. In november vorig jaar ben ik dan hier gestart. In Blankenberge staat er nu een automaat en ga ik die wanneer nodig aanvullen.”
Voor haar was het uiteraard wennen: van de kust naar de Westhoek. “Maar het is hier ook niet slecht”, lacht Sigrid terwijl ze zich ontfermt over de kleine Lionel (14 maanden). In september wordt er een tweede baby verwacht. Haar druk beroeps- en gezinsleven combineert ze dan ook nog eens met gaan helpen bij een marktkramer. “Op dinsdag help ik in het fruit- en groentekraam op de markt in Roeselare en zaterdag in Ieper. Dat deed ik vroeger al vijf jaar aan de kust.”
Automaat
De verkoop van hoeve-ijs loopt voornamelijk vanaf april-mei tot het eindejaar. “In september is het dan weer wat minder”, zegt Sigrid. Ze kijkt alvast uit naar de komst van een diepvriesautomaat die begin augustus wordt geleverd. “De automaat komt vooraan aan de straatkant met daarin hoeve-ijs per liter en éénpersoonspotjes”, vertelt ze. “We gaan in die automaat ook hoevefrisco’s verkopen.”
IJstaarten op bestelling kan er ook, ideaal bijvoorbeeld voor een verjaardag, geboorte, huwelijk, communie of als kerstdessert. “Daarnaast maken we ook ambachtelijke chocoladetruffels”, vertelt Sigrid. “We verkopen ook producten uit de korte keten van collega-landbouwers zoals chocomousse en -pasta, hoeveboter, advocaat, jonge kaas en honing.”
Avon(d)toeren
“Wat ook leuk meegenomen is, is dat we gelegen zijn langs de Pompeschitterswandelroute”, geeft Sigrid aan. Donderdag 20 juni was de Dienst Toerisme Wervik te gast in ‘t Geluws Zuivelhof in het kader van ‘Avon(d)toeren bij de Boeren 2024’. Dit project focust op avondwandelingen gecombineerd met een bezoek aan een agrarisch bedrijf uit de regio. “De bezoekers zijn een mix van stadsmensen en ook landbouwers”, zegt Sigrid. “Eerst gaan ze wandelen en vervolgens krijgen ze een rondleiding op het hof.”
Met ’t Geluws Zuivelhof heeft de hofstede meteen ook een naam. “Die was er nog niet toen we hier kwamen wonen. Mijn oma zaliger heeft gezocht, maar ze vond geen gepaste naam”, vertelt Wouter. “Nu hebben we die onverwacht wel. (lacht) Hopelijk een naam die bij iedereen bekend zal zijn en die mag doorgroeien.”
De winkel is drie namiddagen per week open. “De reacties zijn positief”, vertelt Wouter. “Er komen veel klanten terug.”
De winkel is open woensdag en vrijdag van 13 tot 17 uur, zaterdag van 13.30 tot 17 uur.
Zomer op de boerderij
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier