’t Biercollectief lanceert nieuw bier ‘Oud Brood Bruin’: “Met twee lokale producten”

Onlangs organiseerden Jonas Schollaert en Tom Heirman (links) van de Maldegemse Brouwerij Skøllmann brouwerijfeesten in het Sint-Annapark. Ook op het Oogstfeest van ’t Biercollectief zijn ze uiteraard van de partij. © MIWI
Michel Wijne
Michel Wijne Medewerker KW

’t Biercollectief, een samenwerking tussen de Meetjeslandse brouwerijen Angarde uit Kaprijke, Broers uit Overslag, Brouwerij 9900 uit Eeklo en Skøllmann uit Maldegem, en zythologen Wort Wizard uit Eeklo en de Biersteker uit Bentille maakten een nieuw biertje op basis van yoghurt en zuurdesembrood.

Nadat ‘t Biercollectief eerder al het biertje TOAT, op basis van Meetjeslandse polderaardappelen, lanceerde, maakte het brouwersgenootschap nu het biertje ‘Oud Brood Bruin’.

“Na het succes van de TOAT kozen we er dit jaar voor om een klassieker onder de Belgische bierstijlen te brouwen, ditmaal met niet één, maar met twee lokale producten”, vertelt Koen Van Hoecke van Brouwerij Angarde. “Het is een oud bruin bier geworden, met enerzijds yoghurt van ‘Eigen Kweek’ uit Kaprijke en anderzijds zuurdesembrood van bakkerij Baab uit Lembeke.” “Uit de yoghurt halen we de natuurlijke gist om het bier aan te zuren”, vult Ben Caussyn van Wort Wizard aan. “Het brood wordt gebruikt om uit de zetmelen niet enkel smaak, maar ook suikers te halen die in alcohol worden omgezet. We doopten het bier dan ook ‘Oud Brood Bruin’. Los van het lokale karakter wordt door het gebruik van oud brood ook een restproduct gebruikt, wat onze ecologische voetafdruk dan weer verkleint”, klinkt het bij ’t Biercollectief.

Oogstfeest

“Om ons nieuwe bier te vieren, organiseerden we al een leuk event en op zaterdag 21 september volgt in de Wauterstraat in Kaprijke nog een groots oogstfeest met optredens, kinderanimatie, activiteiten, hapjes en veel bier. Op deze manier willen we onze liefde voor kleinschalig gebrouwen bier en onze lokale verwevenheid vieren met al onze sympathisanten en bierliefhebbers”, zegt Tom Heirman van de Maldegemse brouwerij Skøllmann, die ook lid is van ’t Biercollectief.

“Ondertussen werd ook al een tweede, grotere batch ‘Oud Brood Bruin’ gebrouwen, die eind deze zomer zal klaar zijn. Ruim op tijd voor ons geplande oogstfeest, zodat iedereen er van kan proeven. Er zijn momenteel nog geen plannen om dit bier commercieel te verspreiden via drankenhandels als horeca, het is te verkrijgen via de brouwerijen zelf of op de evenementen waar ze aan deelnemen”, klinkt het enthousiast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier