Ruben (33) brengt met Atelier Nooitgedacht co-werkplek, café en atelier in hartje Kortrijk

Ruben Wensink van Atelier Nooitgedacht.
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

De nieuwe hotspot van Kortrijk vind je in de “makersruimte” in de Hendrik Consciencestraat 36 van Ruben Wensink (33): Atelier Nooitgedacht.

De Nederlandse Ruben komt uit Oldebroek, een klein dorp niet ver van Zwolle. Hij studeerde Economie en was een tijdje werkzaam als humanresourcesmanager. Op zijn 28ste koos Ruben voor een nieuwe start. Zijn oog viel op Kortrijk. “Ik wou eigenlijk nog verder gaan, maar mijn vader was in die periode overleden en ik kon het niet maken om te ver van mijn moeder te wonen. Nu is het slechts enkele uren rijden.”

Ruben studeerde Productontwikkeling aan de Howest. “Ik merkte tijdens mijn vorige job dat ik meer creativiteit nodig had, maar ook meer wou werken met mijn handen. Die driejarige opleiding sloot daarbij aan. In de tussentijd leerde ik ook mijn lief Goedele kennen en hebben we een kindje van een jaar en drie maanden.” En zo werd Ruben mede dankzij de liefde Kortrijkzaan.

Plaats waar veel elementen samenkomen

Ruben werkt niet graag lineair en heeft nood aan wat variatie. “Ik wou altijd zelf iets beginnen, maar wist gewoon niet goed wat. Ik ben handig, hou van sociaal contact, kan goed koken, ik vind het leuk om achter de toog te staan, dingen te bedenken en te ontwerpen, zowel conceptueel als concreet. Die zaken vind je niet in één job, dus ik moest voor mezelf een plek creëren waar deze elementen samenkomen. Het resultaat is Atelier Nooitgedacht: een rustige co-werkplek, een bruisend café en een ambachtelijk atelier, met in de kelder een grote expositieruimte van zeker 300 vierkante meter. Ik voorzie de infrastructuur, jullie brengen het netwerk en de kruisbestuiving.”

De ruimte in het atelier kan voor 15 euro per vierkante meter gehuurd worden. De co-working space met eigen bureau en kast aan 125 euro per maand. “Ik werk per maandelijks lidmaatschap wat het risico voor een startende ondernemer beperkt. Je hangt niet vast aan een lang contract. Op de ruimte in de kelder wil ik geen prijs plakken, ik wil ook gewoon dat het daar wat leeft. Dan denk ik eerder aan een soort samenwerking waar beide partijen wat aan hebben.”

Geen afgebakend concept

Ruben wil zijn concept niet afbakenen, ook omdat het mee wordt bepaald door de mensen die er zitten. “Een atelier gevuld door textielwerkers draagt een heel andere sfeer dan metaal- of houtbewerkers. Je kan het verhaal niet omkaderen en dat vind ik net fijn. In de ruimte beneden wil ik elke maand iets anders, bijvoorbeeld een muziekband, een filmavond, een expositie, noem maar op.”

Voor het aanbod van het café biedt Ruben naast de klassieke kaart ook enkele lokale bieren van de Kortrijkse Brouwerij Ruimtegist aan en andere ambachtelijke dranken van verder buiten de regio. Over de middag wil Ruben ook een kleine versnapering aanbieden. “In Nederland noemen ze dat een tosti, maar hier noemen ze dat een croque-monsieur (lacht)”.

Atelier Nooitgedacht is open van dinsdag tot donderdag, van 10 tot 18 uur, op vrijdag tot middernacht en op zaterdag van 14 uur tot middernacht.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier