Priscilla (50) en Philippe (57) openen nieuwe warme bakkerij in Oostende: “We kennen maar één andere bakker die frangipanebrood verkoopt”

Zaakvoerders Philippe De Jonghe (57) en Priscilla De Clerck (50) vervaardigen zo goed als alles in de winkel zelf. © ZB
Redactie KW

Oostende is een warme bakker rijker. Vanaf nu kunnen lekkerbekken en zoetemonden dagverse broden, pannenkoeken en gebak kopen bij ‘Ostends Boerenbrood’ in de Van Iseghemlaan. Zaakvoerders Philippe De Jonghe (57) en Priscilla De Clerck (50) vervaardigen zo goed als alles in de winkel zelf. “Alles wat we verkopen is op ambachtelijke wijze gemaakt. We werken met kwaliteitsvolle producten en dat proef je”, zegt het koppel.

Op een nieuwe warme bakker zaten ze in centrum Oostende al enige tijd te wachten. In het voormalige pand van Traiteur Kurt vullen echtpaar en zakenpartners Philippe De Jonghe (57) en Priscilla De Clerck (50) nu die leemte in.

“Dit is niet onze eerste bakkerij. We woonden in Oostende, maar hadden een bakkerij in Nieuwpoort. Omwille van de afstand hebben we een jaar geleden besloten om opnieuw te beginnen in Oostende. Van die keuze hebben we nog steeds geen spijt. We kunnen zelfs met de fiets naar het werk”, steekt Priscilla van wal.

We ontmoeten elkaar op een zonnige namiddag in hun nieuwe bakkerij. “Onze broden worden gemaakt in Bredene, maar de kleine lekkertjes die je ziet liggen, maak ik helemaal zelf in de keuken achteraan in de winkel.”

Warme bakker

Priscilla, die oorspronkelijk uit de provincie Henegouwen komt, volgde de liefde naar Oostende. “Ik ben geboren in Frankrijk en heb ook nog een tijdje in Zuid-Afrika gewoond. Uiteindelijk kwamen we in Henegouwen terecht. Mijn vader was zelfstandige, dus de ondernemingsmicrobe zich echt wel in mij. Toen Philippe en ik elkaar leerden kennen was de keuze snel gemaakt en ben ik naar Oostende verhuisd”, lacht Priscilla.

“Ik ben heel goed in talen en rekenwerk, maar ook in koken en bakken. Vroeger leken die talenten zo ver van elkaar te liggen, maar samen zorgen ze ervoor dat ik mijn job als bakker onder de knie heb.”

Geboren en getogen Oostendenaar Philippe is ontzettend blij dat hij samen met zijn vrouw een nieuwe bakkerij kon openen. “Ik ken Oostende goed. Toen we het pand overnamen, zijn we veel aangesproken geweest. Buurtbewoners waren door het dolle heen wanneer ze vernamen dat er eindelijk een nieuwe warme bakker in het centrum kwam.”

“Bakkerijen verdwijnen, maar de mensen smachten naar vers brood. Dat kunnen we hen nu bieden. De zaken lopen alvast heel goed. We zijn ook heel blij dat mijn zonen, Quinten (18) en Sean (22) af en toe eens bijspringen. Hopelijk kunnen we onze bakkerij uitbouwen tot een echte familiezaak.”

Fragipanebrood

“Ons best verkochte brood? Het boerenbrood én het frangipanebrood. Ja, je hoort het goed. Wij zijn de enige bakker in Oostende die deze delicatesse verkoopt. De enige andere bakkerij waar we dat ooit hebben gezien, was in Wallonië. Daar noemen ze het een Luiks brood. In vergelijking met frangipanegebak, is het brood erg licht en zacht van smaak. We maken het elke dag vers. Een echte primeur dus”, verduidelijkt Priscilla.

Bij Ostends Boerenbrood liggen de kraakverse pistolets en broden op houten schappen. Priscilla, die je al van in de vroege uurtjes in de keuken treft, maakt eigenhandig alle patisserie en andere lekkernijen. “Alles wat we verkopen is op ambachtelijke wijze gemaakt. We werken met kwaliteitsvolle producten en dat proef je”, zegt Priscilla.

Een van de meest opvallende zoetigheden, is de grote stapel pannenkoeken. “Al sinds ik kind was, houd ik van pannenkoeken bakken. Mijn kook- en bakkunsten heb ik geleerd van mijn grootmoeder. Zij woonde op een boerderij en gebruikte enkel ambachtelijke producten voor haar pannenkoeken. Op een dag bak zo’n 200 pannenkoeken. Op het einde van een werkdag zijn ze allemaal verkocht”, lacht Priscilla.

“Mensen kwamen van heinde en ver om ze te proeven. Philippe heeft me twee jaar geleden zelfs overgehaald om deel te nemen aan een pannenkoekenwedstrijd. Met een bang hartje had ik me ingeschreven, maar uiteindelijk kwam ik als winnaar uit de bus. Dat was echt een beloning, niet enkel voor mij, maar ook voor mijn grootmoeder. Het is haar recept. Die prijs draag ik toch wel een stuk op aan haar.”

(ZB)

Bakkerij Ostends Boerenbrood ligt in de Van Iseghemlaan en is elke dag open van 7 tot 17.30 uur, behalve op donderdag. Dan sluiten ze om 14 uur.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier