Op een glamoureuze gala-avond in Great Gatsby-stijl werden voor het allereerst 7 Veurne Awards in verschillende categorieën uitgereikt aan bijzondere ondernemers. Tot middernacht werd de spanning erin gehouden, maar dan werd Pieter De Brabandere verkozen tot Ondernemer van het Jaar en totaal onverwacht werd ‘hors categorie’ aan Bernard Joye de trofee overhandigd voor zijn Life Time Achievement.
Presentator Vincenzo Dejonghe benadrukte dat het toch wel sterk was dat Veurne op een bevolking van zo’n 12.000 inwoners maar liefst 900 ondernemers telt. En dat de tewerkstellingsgraad van 115 % uitzonderlijk hoog is.
Winkelbeleving en ambacht
Dan volgde het spannende moment waarbij de genomineerden van de eerste categorie ‘Starter van het Jaar’ op het podium werden geroepen. Evelien Warreyn van sociaal bureau Papperas reikte de award uit aan winnaars Lara en Maxim van Dierencrematorium Eterno. In de categorie ‘Winkelbeleving’ ging de award naar Palu Palu, de zaak op de Grote Markt met skincareproducten, interieurdecoratie, kleding, schoenen, juwelen, leuke hebbedingetjes met vooral Belgische merken.
Barbara en Filip van ‘De Living’ in de Ooststraat sleepten de award ‘Verrassende Horeca’ in de wacht. Met hun menukaart reizen ze de wereld rond, Filip is een gepassioneerd bierliefhebber die eigen bier brouwt, en het koppel stelt mensen met een beperking te werk. In de categorie ‘Ambacht’ werd Willem Dewicke van Hoevevlees ’t Eendenhof beloond met de winnaarstrofee. Dit familiebedrijf is een toonbeeld voor de korteketen: de dieren worden ter plekke gekweekt, versneden in eigen atelier en gevoed met producten van eigen akkerbouw. Willem reageerde ‘preus lik fjirtig’.
Fordgigant
Amy Van De Velde (Lokale economie Stad Veurne) reikte de award uit in de categorie ‘Renovatie/Nieuwbouw’ aan Garage Marc Vansteenland, het familiebedrijf dat al meer dan 40 jaar bestaat, maar in maart 2023 verhuisde naar een gloednieuwe vestiging aan de Monnikshoekstraat. Het bedrijf is nu de grootste Ford Trucks-vestiging in Europa, uitgerust om diverse types vrachtwagens te herstellen, met alle technologieën en een grote werkplaats moet mobiele werkplaatskasten, palenbruggen enz. Er is een nieuwe spuitcabine, een hypermoderne carwash, er zijn laadpalen, ledverlichting en op het dak liggen meer dan 1000 zonnepanelen.
Jurylid Geert Sanders (algemeen directeur West-Vlaamse Intercommunale) overhandigde de Green Award aan de zussen Sigrid en Dorothé Pauwelyn van het familiebedrijf Trotec, dat een pioniersrol vervulde in het bedenken van duurzame oplossingen om voedsel dat niet meer kan worden verkocht te verwerken tot dierenvoeding. “Zo redden we elk jaar 250.000 ton etenswaren van de afvalberg”, is hun motivatie. “’Green’ zit echt in ons DNA en we reserveren een mooie plek voor deze award!”
Life Time Achievement Award
Tom Van Rompaey (communicatie Stad Veurne) dankte de werkgroep, samengesteld met mensen van Stad Veurne, Veurne@work, Veurne Toe koer, Horeca Veurne, Unizo Veurne, Voka West-Vlaanderen en de Landbouwraad, met Marc Gombert als voorzitter. Maar toen iedereen op het puntje van zijn stoel zat, benieuwd naar wie ‘Ondernemer van het Jaar’ zou worden, kwam Tom met een verrassing. “We vonden dat er nog één award ontbrak, en die hebben we dan maar zelf in het leven geroepen: de Life Time Achievement Award. Als er iemand die verdient, dan is het wel Bernard Joye!
De kleine jongen die ooit van deur tot deur ‘belletje trek’ deed, werd een Veurnse ondernemer in hart en nieren, hij is geen fils-à-papa, want hij verloor heel vroeg zijn vader. Hij stichtte Furnibo, heel bescheiden, maar werkte het bedrijf op tot een hoogkwalitatieve en toonaangevende speler in de realisatie van grotere en complexe bouwprojecten met meer dan 120 werknemers. Bernard is zijn hele leven een ‘Bob de Bouwer’ gebleven, als zaakvoerder van Enyoy Concrete, het bedrijf gespecialiseerd in ‘architecturaal’ beton, en bezieler van de projecten van Furninvest. Hij zette recent zijn schouders onder Enjoy Business Park … “
Bernard nam de trofee met een knipoog in ontvangst: “Dit had ik niet verwacht! Ik heb deze trofee dan ook nog zelf gemaakt! Ja, ‘a thing of beauty is a ‘Joy’ forever! Maar wat ik vooral belangrijk vind is dat ik mijn passie kan delen met mijn mensen, want ik zie graag mensen! En achter een stevige zakenman staat altijd een sterke vrouw!”
‘De circulaire weg’
Net voor middernacht werd de ‘Ondernemer van het Jaar’ bekendgemaakt. Die werd verkozen door het aanwezige publiek. Winnaar werd Pieter De Brabandere, die meteen zijn hele team mee op het podium riep. Pieter is trots op het familiebedrijf, waarvan hij en zijn broer Paul de vierde generatie vertegenwoordigen. Die jonge generatie legt de focus vooral op de betonactiviteiten en op duurzaam en ecologisch ondernemen. Met hun project ‘De circulaire weg’ verrichten ze baanbrekend werk in de circulaire economie. Dat resulteert in het openen van de nieuwe breekwerf van Eco-Materials in 2022.
In 2023 neemt dochteronderneming Flandres Beton 6 betoncentrales over in Frankrijk. “Hierdoor verankeren we onze marktpositie in buurland Frankrijk”, aldus Pieter. “We mikken op een verdubbeling van onze omzet naar 50 miljoen euro.” (MVQ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier