Patisserie Courcelles sluit na bijna 37 jaar: “Ik ga mijn klanten missen”

Vaste krachten Véronique Verbestel (links) en Audrey Vandecaveye (rechts), met centraal Valérie Demey © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

De Doorniksestraat neemt binnenkort afscheid van een geliefde patisserie. Na bijna 37 jaar sluit Patisserie Courcelles de deuren op 15 juli. “We zagen hier kinderen en kleinkinderen passeren. Ook al wonen ze intussen in Gent, ze blijven terugkeren voor onze klaaskoeken, marsepein, bokkenpootjes en huisgemaakte melocakes”, vertelt zaakvoerder Valérie Demey (55).

De patisserie van Yves Courcelles (58) en Valérie Demey opende op 1 januari 1988 de deuren in de Doorniksestraat 8, toen nog onder de naam ‘Foque’, die tien jaar later wijzigde naar ‘Patisserie Courcelles’. De tearoom achteraan werd uiteindelijk in 2018 omgebouwd tot een ijsatelier. “Mijn man weet hoe zwaar de nachten kunnen zijn als je er alleen voor staat en nu één van onze bakkers kiest voor een andere carrière in juni, zien we het niet meer haalbaar. Toen de mogelijkheid zich voordeed om het volledige gebouw te verkopen, zijn we op de opportuniteit gesprongen. De volgende eigenaars willen het pand verhuren en vinden graag iemand die net als ons iets in de voeding wil doen, zoals bakker, chocolatier of traiteur”, vertelt Valérie. Geïnteresseerden mogen contact opnemen via mail op info@patisseriecourcelles.be.

“Mijn man weet hoe zwaar de nachten kunnen zijn als je er alleen voor staat en nu één van onze bakkers kiest voor een andere carrière in juni, zien we het niet meer haalbaar”

De sterkte van Patisserie Courcelles? “We hebben altijd met eerlijke, kwalitatieve producten gewerkt, zelfs vers fruit in de winter, en hebben een goede service naar de klanten toe. Ik ga hen missen. Net als het personeel en zelfs de vertegenwoordigers (lacht). Onze taarten en cakes vielen bij velen in de smaak, zoals de Alberttaart, een biscuit met merengue, slagroom, aardbeien en marsepein of de Sapho met amandelmousse, melkchocolademousse en krokante praliné, maar eveneens onze gewone citroencake.”

“We waren de enige patissier die Kortrijkse peperbollen maakte in de regio. Misschien kunnen we in de toekomst daar nog mee verder doen”

Na het sluiten van de patisserie vallen ook de ambachtelijke Kortrijkse peperbollen weg in onze stad. “Eén van onze specialiteiten: peperkoek met gekonfijt fruit en anijs. We waren de enige patissier die Kortrijkse peperbollen maakte in de regio. Misschien kunnen we in de toekomst daar nog mee verder doen. Net als met onze huisgemaakte melocakes, maar we willen onszelf niet te veel druk opleggen.”

Patisserie Courcelles is open van 7.45 tot 18 uur en zondag van 7.30 tot 17 uur. Gesloten op dinsdag en woensdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier