Opendeur in atelier en museum van Mostaard Wostyn in Torhout

De zaakvoerders Piet Wostyn en Annick Dedoelder samen met hun zoon Ilja. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Op zondag 16 november neemt het Torhoutse mosterdfabriekje Mostaard Wostyn deel aan de Dag van de Ambachten. Tussen 10 en 17 uur kan het mosterdmuseum in de Oude Gentweg 63 vrij bezocht worden. Ook hebben er op dezelfde locatie gratis rondleidingen plaats in het atelier van de ambachtelijke onderneming.

De rondleidingen gebeuren in groep en dit om het uur vanaf 10.30 uur. De laatste sessie start om 16.30 uur. De gids is zaakvoerder Piet Wostyn (65), de vijfde generatie mosterdmakers sinds 1869. Hij leidt het kleinschalige bedrijf samen met zijn vrouw Annick Dedoelder (60). Zoon Ilja Wostyn (30) is er eveneens in actief.

Mosterdjenever en -bier

Mostaard Wostyn wordt nog altijd volgens het originele recept van 156 jaar geleden gemaakt. Dat recept is een goed bewaard geheim. Ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan werd er een tweede mosterd gelanceerd: een graantjesmosterd met een vleugje mosterdbier.

Dat bier, dat de IJzeren Arm heet, kan tijdens de Dag van de Ambachten geproefd worden, net als de mosterdjenever, de mosterdkoekjes en de mosterdpralines. Alles is die dag te koop. Wie dat wenst, kan zijn eigen potje meebrengen om met mosterd te laten vullen.

Oude staande handmolen

“Ons mosterdmuseum is uniek in België”, zegt Piet Wostyn. “De nieuwste aanwinst is een 16de-eeuwse, staande handmolen, afkomstig uit een boerderij in Vaalbeek in Vlaams-Brabant. Zoon Ilja zal er de bezoekers over vertellen. Ook zal hij uitleg geven over de geschiedenis van de mosterd en het mosterd maken. Mosterd is onze passie en die delen we graag met iedereen die zondag langskomt. Mostaard Wostyn maakt het leven pikanter.”

“Vroeger werd er in Vlaanderen mosterdzaad geteeld, maar geleidelijk aan verschoof die teelt naar Oost-Europa, Canada en India. Sinds kort gebruiken we echter ook weer Belgisch zaad. We stapten namelijk in het project 100% Belgische mosterd. Het merendeel van het lokale mosterdzaad wordt geteeld in Vlaams-Brabant. Dat zaad heeft weinig mest en water nodig en is dus goed voor het milieu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise