Slagerij traiteur Tavernier aan de Alfons Pieterslaan in Oostende sluit de deuren. Beenhouwer Peter gaat met pensioen. Zo verdwijnt er nog een slagerij uit Oostende en blijven er niet veel meer over. “Ik vind dat we iets heel moois hebben uitgebouwd, met een sterk team”, zegt Peter.
Peter Tavernier (61) komt niet uit een slagersfamilie. “Mijn ouders waren geen beenhouwers, maar mijn nonkel wel. Hij had een slagerij in Bredene en ik hielp vaak met hem mee. Zo is dat gegroeid. Ik ging naar de beenhouwerijschool in Anderlecht en werkte eerst een paar jaar in verschillende zaken vooraleer ik in 1983 de beslissing nam om zelfstandige te worden. Samen met mijn vrouw vond ik hier in de Alfons Pieterslaan een geschikt leegstaand pand en gingen we aan de slag”, zegt Peter die twee kinderen heeft, Maarten (35) en Lieselot (33) en twee kleinkinderen Hannah (4) en Aaron (bijna 2).
Veel geluk
De vrouw van Peter, Marielle Jooris, werd ziek in 2010 en overleed in 2012. “Ik zette de zaak toch verder, maar mijn zoon kwam toen bijspringen. Ik wilde vorig jaar al stoppen, maar omdat een van mijn medewerkers dit jaar op 1 mei zelf met pensioen zou gaan, besloot ik om te wachten op hem. In al die jaren heb ik een heel goede ploeg gehad. Er zijn mensen die hier al twintig jaar werken. Daar heb ik heel veel geluk mee gehad, want geschikt personeel vinden is niet evident.”
Zwaar werk
Peter blikt tevreden terug op zijn jaren in de slagerij. “Ik vind dat we iets heel moois hebben uitgebouwd, met een sterk team. Een overnemer heb ik niet gezocht, het gebouw is verkocht aan een bouwpromotor. Het valt op dat mensen de laatste jaren minder interesse hebben in slager worden. Toen ik in school zat, zaten we met 20 à 30 leerlingen in de klas. Vorig jaar had ik hier iemand die zelfs alleen zat in zijn jaar. Waar dat aan ligt? Geen idee. Het is zwaar werk, dat zeker. Je moet veel uren kloppen. Maar ik heb het altijd graag gedaan. Ik schat dat er nu nog een zestal slagerijen overblijven in Oostende”, zegt Peter.
“Het valt op dat mensen steeds minder interesse hebben om slager te worden”
In bijna veertig jaar is er wel heel wat veranderd in de slagerij. “We zijn veel meer naar traiteur geëvolueerd. Bereide gerechten en belegde broodjes en zo doen het goed. Onze specialiteit is preparé, hoofdvlees, zwienemutsen en droge worsten. We hebben veel vaste klanten en ook veel mensen van buiten Oostende die speciaal hiervoor naar de winkel komen. Ik merk wel dat die traditionelere gerechten, zoals zwienemutsen , minder populair zijn. Jonge mensen eten anders, dat merk ik ook bij mijn dochter. Maar wij hebben wel een ouder cliënteel, die eten dat nog altijd graag.”
Tijd om te genieten
Peter sluit de deuren van zijn winkel op woensdag 28 april om 12.30 uur. Door corona geen groot feest, maar dat vindt hij niet zo erg. “Grote gebaren hoeven helemaal niet voor mij”, lacht hij. “Ik neem afscheid in stilte. Het zal emotioneel worden, dat staat vast. Zeker het afscheid van mijn personeel. Het zwart gat? Nee, daar zal ik geen last van hebben. Ik woon in De Haan en heb nu tijd om te genieten van mijn grote tuin. Bovendien heb ik ook enkele weides met schapen en paarden. En fietsen en zorgen voor de kleinkinderen staat ook op het programma. Tijd om te genieten dus”, glimlacht Peter tot slot.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier