Oostendse Revi Food breidt sterk uit en zorgt voor dertig extra tewerkstellingen

Zo moet het bedrijf er op termijn uitzien.© gf
Zo moet het bedrijf er op termijn uitzien.© gf
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Revi Food, de producent van vismaaltijden en maaltijdcomponenten, breidt sterk uit. De oppervlakte wordt verdriedubbeld en er komen op termijn dertig tewerkstellingen bij. “Die extra oppervlakte gaan we benutten met nieuwe burelen, er komen proefkeukens en een labo, een nieuwe productiehal en er komen loskaaien.” De nieuwbouw moet tegen het voorjaar klaar zijn.

Bij Revi Food rollen jaarlijks drie miljoen kroketten van de band, wordt ongeveer 450 ton vis en zeevruchten verwerkt en worden er miljoenen maaltijden bereid voor de grootwarenhuizen. Zowat elk grootwarenhuis in ons land heeft maaltijden van Revi Food in de rekken liggen. De kans dat u ooit een maaltijd van Revi Food hebt gegeten is dus groot.

Het Oostends bedrijf is ook in het buitenland erg actief, met name in Frankrijk, Nederland en Luxemburg. Vorig jaar richtte het nog Revi Food France op. “Om ook daar de drempel te verlagen”, vertelt zaakvoerder Wim Quinet. “We zijn altijd redelijk onzichtbaar geweest, omdat de grootwarenhuizen dikwijls onder hun eigen merk werken.”

Leuren met verse vis

Revi Food werd in 1992 opgericht door Rene Quinet en Viviane Heyghen. “Mijn vader besliste in 1969 om na zijn carrière als lasser zijn grenzen te verleggen en met verse vis uit Oostende te leuren in het binnenland”, vervolgt Wim.

“Dan al kreeg hij geregeld de vraag naar de echte ‘Oostendsche gernoaskroketten’. Van toen al ging de bal aan het rollen en die bal stopte niet meer. In 1975 nemen mijn ouders een pakhuis in gebruik in de vismijn en al snel volgen er nog een paar. In 1978 richtten ze REVI, de eerste letters van hun namen, op. Mijn ouders waren zeer succesvol, met de bouw van de fabriek in 1992.”

Grootste investering ooit

Acht jaar geleden nam Wim uiteindelijk de zaak van zijn ouders over. Een kleine dertig jaar na de oprichting later staat REVI Food voor de grootste investering ooit. Het bedrijf pompt maar liefst vier miljoen euro in de bouw van een nieuwe productiehal, loskaaien, nieuwe burelen, proefkeukens, een labo en ook de opslagplaatsen voor verpakkingsmaterialen als die voor halffabricaten en afgewerkte producten krijgen een upgrade. Het bedrijf heeft nu een oppervlakte van 2.700 vierkante meter, maar daar komt tegen mei 2022 maar liefst 5.440 vierkante meter bij.

“Een broodnodige uitbreiding”, volgens Wim. “Kijk, het bedrijf groeide de laatste jaren sterk. Waar we in 2016 nog afsloten met een omzet van ruim zeven miljoen euro, sloten we vorig jaar af met een omzet van ruim elf miljoen euro. Of de coronacrisis ons dan geen parten heeft gespeeld? Initieel wel, de eerste twee maanden. 18 procent van onze klanten stonden quasi op nul. Maar uiteindelijk sloten we toch nog af met een groei van acht procent.”

Erkenning

Het groeiverhaal van de laatste jaren leverde een nominatie op als Gazelle 2021 West-Vlaanderen (die prijzen worden toegekend aan de snelst groeiende bedrijven, red.). “Een erkenning voor het harde werk dat ons team elke dag opnieuw levert. De sterke groei zorgde ook voor een capaciteitsprobleem. Om die reden starten we met die stevige uitbreiding. We hopen dat we zo onze groei kunnen doorzetten en dat we op termijn extra tewerkstelling kunnen genereren. We mikken nu al op zo’n dertig extra arbeidsplaatsen. Maar dat kunnen er op termijn nog meer worden”, aldus Quinet.

Revi Food trekt ook de kaart van duurzaamheid. “De keuzes om duurzaam aan de slag te gaan zitten verweven in onze filosofie. Zo worden er circulaire watersystemen om het water binnen het bedrijf zoveel mogelijk te hergebruiken, geïntegreerd. Warm water gaan we dan weer genereren dankzij recuperatiewarmte die ontstaat tijdens bepaalde processen. We kiezen ook voor energiezuinige koeltechnieken en we investeren in duizend vierkante meter zonnepanelen, bovenop de vierhonderd die al aanwezig zijn”, besluit Wim.

Tegen het einde van dit jaar moeten bepaalde zaken al operationeel zijn. De volledige afwerking is voorzien tegen voorjaar 2022.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier