Oostends bedrijf Yacht Consult bouwt ecologische luxevilla op het water

Manu Deceuninck mag het eerste ecojacht laten bouwen. © Peter Maenhoudt
Redactie KW

Het bedrijf Yacht Consult van Oostendenaar Manu Deceuninck rijft een order binnen voor de bouw van een 80 voet (27 meter) lang ecozeilschip van 7,5 miljoen (ex. btw) euro. “Het is een luxevaartuig, uitgerust met de nieuwste groene technologieën in de branche”, zegt zaakvoerder Manu Deceuninck.

“Op Cannes Yachting Festival hebben we vorige week een catamaran Sunreef 80 Eco Sailing verkocht aan een Nederlander”, zegt zaakvoerder Manu Deceuninck.

De geavanceerde ecologisch zeilende catamaran staat op stapel in het Poolse Gdansk. De oplevering is gepland tegen de winter van volgend jaar zodat de reder-eigenaar en zijn vierkoppige bemanning het vaarseizoen 2023 kunnen inzeilen.

De catamaran is voorzien van elektromotoren en eigen zonne-energiesysteem tot 32 kWp. Er zijn zonnepanelen op beide rompen, de mast, de giek en de bovenbouw van het vaartuig. Samen goed voor 364 vierkante meter. Met de ultralichte batterijbank aan boord kan het vaartuig tot vijf dagen voor anker of aan de kade liggen zonder één druppel fuelverbruik of walstroomaansluiting. “De boot zal door de eigenaar ingericht worden met vooruitstrevende technologie op gebied van ecologie, dus niet gewoon een ‘eco-marketing-sausje’ over een gewone boot”, aldus Deceuninck. “De Sunreef 80 Eco is een ecologisch verantwoord luxevaartuig dat elektrische voortstuwing, leefruimtes voor superjachten, betrouwbare zeilprestaties en de nieuwste groene technologieën in de branche combineert. Noem de catamaran gerust een luxevilla op het water met 360 vierkante meter bewoonbare ruimte.”

Derde exemplaar

In vergelijking met de ca. 80 meter lange jachten rekent Deceuninck deze opdracht tot de meer bescheiden bestellingen. “Maar het is nog maar het derde exemplaar dat op stapel staat. Het prototype was meteen ook de demonstratieboot. Zo zijn we bij de pioniers om in het postcorona tijdperk een nieuwe markt aan te boren waar de ecologische waarden aan belang winnen, ook in de recreatieve scheepvaart. Dat zien we ook bij onze potentiële kopers: vroeger koos 95 procent voor een snel motorvaartuig en 5 procent voor een zeilschip. Vandaag is dat gebalanceerd naar 60 procent motor en 40 procent zeil.”

Nieuw kantoor

“We hopen, naar loffelijke gewoonte, het vaartuig ook in Oostende te kunnen presenteren tijdens zijn maidentrip in de Europese wateren”, besluit de jonge zaakvoerder van Yacht Consult die in de voorbije tien jaar voor meer dan 120 miljoen euro jachten heeft verkocht. Het gaat jaarlijks over vijf tot tien nieuwe schepen en 20 tot 30 tweedehandse boten. Tegen volgend jaar hoopt het bedrijf haar nieuwe kantoor in een van de Skytowers te installeren aan het Mercatordok. Met zicht op het water en geankerd in Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier