Officiële opening van nieuwe sociale kruidenier De Passage: “Doorgang naar een betere situatie”

Onder grote belangstelling werd de sociale kruidenier De Passage geopend in de Karabinierstraat. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

In Passendale werd De Passage, de nieuwe sociale kruidenier in het dorp, officieel geopend. Je kan er voortaan terecht voor voedsel en basisproducten, maar de winkel wil meer zijn dan dat. “De Passage moet een plaats worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en vooruit geraken.”

“Personen die het financieel wat moeilijker hebben, kunnen in een voedselbank in de regio terecht, na doorverwijzing door de sociale dienst van de gemeente. Echter stijgt de vraag naar voedselhulp jaar na jaar”, stelt schepen van Sociaal Beleid Joachim Jonckheere (#Team8980). “Het aantal van 40 à 50 is de laatste jaren opgelopen tot 95 gezinnen die in armoede terechtgekomen zijn. Een merendeel van de huidige cliënten vindt het interessant om een voedselbank in de buurt te hebben. In het kader van Zorgzame buurten willen we als lokaal bestuur deze hulpverlening dan ook toegankelijker maken voor onze inwoners. Daarnaast willen we inzetten op ontmoeten en elkaar helpen. Het concept van een sociale kruidenier past volledig in deze doelstelling. Een sociale kruidenier biedt kwaliteitsvoeding en basisproducten aan”, vervolgt schepen Jonckheere. “Het grote verschil met een voedselbank is dat een sociale kruidenier volgens een winkelsysteem werkt en niet met samengestelde pakketten. Er worden gratis producten aangeboden en producten aan sterk verminderde prijzen. Handelaars in de buurt worden ingelicht dat de sociale kruidenier geen concurrentie vormt. Integendeel, het bestuur moedigt een eventuele samenwerking aan om onder andere voedselverspilling tegen te gaan. Maar de sociale kruidenier in Passendale wil nog meer zijn dan dat. Het wordt een ontmoetingsruimte waar je terechtkunt voor een babbel en een potje koffie. Binnen enige tijd wordt het ook een digipunt, waar je terecht zal kunnen voor eenvoudige digitale vragen. Een medewerker zal je er gratis op weg helpen.”

“Een ‘passage’ of ‘doorgang’ verwijst ook naar een emotionele en sociale openheid”

Het nieuwe project valt duidelijk in de smaak, want 24 vrijwilligers gaven zich spontaan op om te helpen. De naam van de sociale kruidenier werd samen met de klanten en vrijwilligers gekozen. “De Passage heeft vele betekenissen. Het verwijst onder andere naar de reis die mensen die het moeilijker hebben maken op hun weg naar een betere situatie. Een passage of doorgang gaat bovendien niet enkel om een fysieke toegang, maar ook om een emotionele en sociale openheid. De lettercombinatie PAS verwijst naar de ligging in Passendale.”

Bedenkingen bij N-VA

Oppositiepartij N-VA toonde zich eerder al een koele minnaar van het project en blijft bij zijn standpunt. “In Ieper werd iedereen al goed geholpen”, stelt fractieleider Koen Descheemaeker. “Tot nu toe konden mensen van de doelgroep voor de kostprijs van 5 euro voedingswaren gaan ophalen bij een vzw in Ieper. Verder waren daar geen kosten aan verbonden. Het schepencollege heeft nu een huis van parochiaal centrum De Craeye gerenoveerd op kosten van de gemeente. Elk jaar moet de gemeente 7.800 euro betalen als huurprijs aan PC De Craeye en dat gedurende minstens negen jaar, zonder opzegmogelijkheid. Hiervan vloeit geen enkele cent naar de doelgroep zelf. Het is duidelijk dat Ieper een betere locatie was. Als men het dan toch per se in onze gemeente wou doen, dan was een centraler gelegen locatie beter geweest. De gemeente heeft bovendien voldoende eigen panden, zodat al minstens de huurprijs kon wegvallen. De warme praatjes waren er ook in Ieper. Maar het is merkwaardig dat men in Passendale een administratieve kost moet ophoesten bij ieder bezoek. De reden hiervoor is om te vermijden dat dezelfde personen te vaak zouden langsgaan. Blijkbaar mogen die warme babbels dan toch niet te frequent zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier