Nina moet na 32 jaar The Body Shop vervroegd sluiten: “Het zal wennen worden voor iedereen”

The Body Shop op de hoek van de Doorniksestraat en Lange Steenstraat © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Nina De Jonge (64) woont al 40 jaar in Kortrijk en werkt al 32 jaar als zelfstandig franchisenemer van The Body Shop op de hoek van de Doorniksestraat en Lange Steenstraat. “In oktober zou ik met pensioen gaan, maar omwille van het faillissement van The Body Shop Belgium komt het afscheid vroeger dan verwacht. Een einde in mineur.”

Na al die jaren is de duurzame cosmeticawinkel The Body Shop een herkenningspunt geworden. “Het hoort bij het straatbeeld. Ik had gehoopt dat iemand het zou verder doen. Voor corona was er een kandidaat, maar sindsdien niet meer. Misschien gezien het economisch klimaat. Dit is mijn laatste jaar en ik had het al opgegeven dat The Body Shop nog zou bestaan. De keten zelf was ook niet geïnteresseerd in een overname in Kortrijk. Met het faillissement is het verdwijnen van The Body Shop een zekerheid.”

“Ik probeer iedereen nog te helpen aan hun vertrouwde producten”

“Ik ben de laatste winkel die nog open is in België. Zelfs van Leuven, Gent en Ronse komen er bestellingen binnen. Ik probeer iedereen nog te helpen aan hun vertrouwde producten”, vertelt Nina terwijl ze door de opstapelende notities bladert. “Maar ik krijg geen leveringen meer en bepaalde dingen zijn ook buiten mijn macht. De voorraad gaat snel achteruit. Veel populaire producten zoals de parfumlijn White Musk en de hennepproducten van Hemp zijn al de deur uit intussen.”

Nina verkoopt nog tot eind april haar voorraad en dan gaan de boeken toe. “Het is altijd een sterke winkel geweest. Ik sta hier al meer dan 30 jaar. Dat persoonlijk contact zorgt ook voor een heel sterk vast cliënteel. Veel mensen begrijpen het niet. The Body Shop is een goed merk, maar op een wereldwijd concern met 3.000 winkels blijft België een klein landje”, legt Nina uit.

“Ik weet nog niet wat hier in de plaats zal komen, maar het zal wennen worden voor iedereen. Als je moet stoppen omwille van je pensioen, leef je daarnaartoe. Je kan het plannen, maar nu komt het afscheid een heel stuk vroeger. Een einde in mineur. Ik weet nog niet wat ik de resterende maanden zal doen. Eerst heb ik nog heel veel andere zaken te regelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier