Nadine en Belinda stoppen met dagbladhandel Hoger Op

Nadine en Belinda stoppen na 40 jaar met Hoger Op. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Dit weekend kwam een einde aan het succesverhaal van dagbladhandel Hoger Op. Na 40 jaar sluit uitbaatster Nadine de zaak. Ook medewerkster Belinda gaat met pensioen.

Boek- en dagbladhandel Hoger Op was een begrip op de wijken Sint-Jan en Stene: 62 jaar geleden startte de zaak op de hoek van de Torhoutsesteenweg en de Van Dijckstraat. “In juli 1984 heb ik de zaak overgenomen van Omer en Georgette”, herinnert Nadine Huysentruyt (62) zich. Belinda Vandenbouhede werkte al 6 maanden in Hoger Op toen Nadine overnam: “Ik ben gebleven en dat is me erg bevallen.”

Gouden jaren

Kranten, weekbladen, tijdschriften en De Zeewacht bleven, maar Nadine zag het de voorbije jaren wel veranderen. “In de beginjaren deden we ook nog schoolbenodigdheden. Bij de start van het schooljaar moesten we met 5 mensen bestellen omdat het zo druk was. Na verloop van tijd kwam er concurrentie van de grotere winkels en schakelden we over op cadeautjes voor communies of speciale gelegenheden. Dat was ook een erg leuke periode. Maar ook dat verminderde want jongeren krijgen tegenwoordig GSM’s, geld of telefoonkaarten. De passers en vulpennen zijn verleden tijd.” Nadine volgde wel de trend en werd verdeelpunt voor pakjes van verschillende bestelfirma’s. “We hadden een heel trouw publiek uit de buurt en via deze invalsweg ook mensen op weg van en naar de stad. Ik heb verschillende generaties zien opgroeien. Toen we pas recent bekendmaakten dat we zouden stoppen waren er dan ook zeer veel reacties van vaste klanten.”

Genieten

Belinda was 40 jaar trouwe medewerkster. “Ik ga met vervroegd pensioen en ga de eerste maanden wat genieten. Ik was hier 6 dagen per week en zal het contact met de klanten missen.” Robert Lycke, de man die kranten bezorgde, is vorige week gestopt. “En ik kan na 42 jaar werken met vervroegd pensioen en besloot te stoppen. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Ik besloot het pand, met bovenliggende appartementen te koop te stellen. Mijn vrije tijd kan ik nuttig invullen. Mijn man is ook met pensioen en de kleinkinderen staan te springen om meer tijd door te brengen. Met Belinda ga ik het afscheid ook nog vieren. De horecazaken zullen ons leren kennen”, lacht Nadine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier