Minister Crevits bezoekt grootste recyclagefabriek van Europa in Diksmuide

Minister Hilde Crevits en burgemeester Lies Laridon werden rondgeleid door Francis Van Eeckhout, CEO ad interim. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Donderdag mocht de firma Deceuninck Compound/Recycling in de Cardijnlaan in Diksmuide minister Hilde Crevits ontvangen voor een werkbezoek. “De minister komt samen met burgemeester Lies Laridon op werkbezoek. Wij willen als firma aantonen dat we op Europees gebied de grootste recyclagefabriek zijn”, vertelt Ellen Molly, Group Communications Manager van de firma Deceuninck.

“We willen aantonen dat we als West-Vlaamse multinational trots mogen zijn op wat we presteren, er is immers in heel Europa geen groter dergelijk bedrijf. We zijn leiders in Europa en fier dit te mogen aantonen aan de minister en de burgemeester.”

Modernste recyclagetechnieken

Na de ontvangst werd onmiddellijk gestart met een presentatie over de firma, de ontstaansgeschiedenis, wat ze voornamelijk doen en wat hun visie over de toekomst is. Daarna volgde ongeveer een uur lang een rondleiding door de firma onder leiding van Francis Van Eeckhout, CEO ad interim, waarbij hij graag en duidelijk uitlegde wat er op iedere plaats gebeurde.

“Op onze terreinen van de bestaande compoundingfabriek, die jaarlijks 105.000 ton compound produceert, bouwden we een hoogtechnologische recycleerfabriek met een capaciteit van 45.000 ton harde pvc per jaar. De recyclagelijn heeft als doel de toenemende stroom aan eerstegeneratieramen kwalitatief te verwerken. De lijn is uitgerust van de modernste recyclagetechnieken die onder meer ook glasvezel kunnen recycleren. De lijn is sinds december 2018 volledig operationeel”, aldus Ellen Molly.

Reductie CO2-uitstoot

Een capaciteit van 45.000 ton gerecycleerd materiaal komt overeen met 2,3 miljoen ramen die jaarlijks niet worden gestort of verbrand. Dat zorgt voor een reductie van 90.000 ton CO2-uitstoot.

“Het is zo dat PVC minstens tien keer kan gerecycleerd worden zonder zijn mechanische eigenschappen te verliezen. Deze kunststofmaterialen halen een levensduur van 35 jaar, als we die dan tien maal gaan recycleren komen we op een levensduur van minstens 350 jaar!”

Gesloten circuit

De recyclage gebeurt in een gesloten-circuitsysteem, een proces waarbij een materiaal of product kan worden gebruikt en in een nieuw product kan worden omgezet zonder dat het tijdens het recyclageproces zijn eigenschappen verliest.

Minister Crevits en burgemeester Laridon waren vol aandacht en prezen de firma om hun inspanningen en goede resultaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier