Minister Brouns vraagt zo snel mogelijk duidelijkheid na nieuw bod Guido Dumarey op busbouwer Van Hool

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) vraagt zo snel mogelijk duidelijkheid nadat maandagavond is bekendgeraakt dat zakenman Guido Dumarey alsnog een bod heeft gedaan op busbouwer Van Hool. © Belga

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) vraagt zo snel mogelijk duidelijkheid nadat maandagavond is bekendgeraakt dat zakenman Guido Dumarey alsnog een bod heeft gedaan op busbouwer Van Hool. “Ik denk dat iedereen er in deze moeilijke tijd naar hunkert dat er zo snel mogelijk uitsluitsel is”, zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Van Hool kondigde maandag het faillissement aan. Het was al bekend dat er een overnamebod was van VDL Groep en Schmitz Cargobull, waarbij minder dan duizend jobs behouden zouden worden. Maandagavond raakte in de media bekend dat Dumarey een nieuwe partner heeft gevonden – ABC, de Amerikaanse verdeler van Van Hool – en een nieuw overnamebod deed, waarmee hij naar eigen zeggen meer jobs zou kunnen redden.

Minister Brouns vraagt snel duidelijkheid

Minister Brouns hoopt nu dat de curatoren het nieuwe bod zo snel mogelijk onderzoeken op zijn deugdelijkheid. “Ik kan enkel vaststellen dat hij een nieuw bod heeft gedaan”, aldus Brouns, die zich niet over het plan zelf kan uitspreken. “Voor mij is het primordiaal dat we een doorstart kunnen maken met een sterke partij die zo veel mogelijk jobs behoudt in Vlaanderen”, aldus de minister.

Indien er in het plan een vraag aan de Vlaamse regering gericht is voor ondersteuning, “zullen we die met de grootste welwillendheid bekijken”, aldus Brouns nog. In het verleden ondersteunde de regering al met waarborgen op leningen, en is nu ook bereid alle instrumenten waarover ze beschikt, zoals waarborgen of opleidingssteun, in te zetten.

Onbegrip voor kritiek

De kritiek van de oppositie dat de Vlaamse regering een “verpletterende verantwoordelijkheid” draagt in het faillissement van Van Hool, begrijpt Brouns niet. “Het dossier is met stip door de Vlaamse regering gevolgd en ik doe alles binnen mijn mogelijkheden om het bedrijf te helpen en ondersteunen”, aldus Brouns. De getroffen werknemers worden door de VDAB ondersteund.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier