Michael en Lisa laten 250 kippen eieren leggen op heuveltop: “Ze krijgen een prachtig uitzicht”
Eitjes leggen met een zicht: 250 legkippen vertoeven voortaan op de Heuvellandse Zandberg in de kippenmobiel van Michael Doucin (23) en Lisa Depoorter (23). “Bij ons koop je puur geluk. Dat smaak je niet, maar je beseft het wel.”
In zijn kindertijd raakte Michael Doucin (23) gepassioneerd door kippen. “Nochtans heb ik geen roots in de landbouw of pluimveesector”, vertelt de jongeman uit de Heuvellandse deelgemeente Wijtschate. “Mijn pépé hield vlees- en legkippen en ik begon thuis eieren uit te broeden en experimenteerde met legkippen. Ik ging als jobstudent werken bij een pluimveebedrijf en besloot iets meer te doen met mijn passie.”
Stofbad
Samen met zijn vriendin Lisa Depoorter (23) wil Michael 250 legkippen zo gelukkig mogelijk maken. “We kochten een mobiele kippenkar en plaatsten deze in een weide van ongeveer een hectare groot op de Zandberg, een heuveltop bij de Scherpenberg in Heuvelland. De locatie is top: de kippen hebben een prachtig uitzicht en vrije uitloop. Ze komen dagelijks buiten en voelen zich gelukkiger dan kippen die nooit daglicht zien. Op regelmatige tijdstippen verplaatsen we de kar in de weide zodat de kippen vers gras krijgen om rond te lopen. In de kippenmobiel kunnen ze eten, drinken, schuilen, scharrelen en eitjes leggen. Ze kunnen er ook pikken op pikstenen en een stofbad nemen. Via een automatische deur raken ze in de weide.”
Vergaste kuikens
Het koppel doopte hun kippenmobiel tot ’t Kippengeluk. “We hebben ook twee hanen om het natuurlijk gedrag van de kippen te sturen. Ze waarschuwen voor gevaar, als een slechtvalk overvliegt bijvoorbeeld. In een leghenhouderij passen geen hanen: de eendagskuikens worden vergast, echt zielig. Via dit concept worden kippen gehouden op een meer milieu- en diervriendelijke manier. De dieren hebben voldoende ruimte, waardoor ze mekaar minder ambeteren. De oppervlakte voldoet aan de normen voor biologische kippen. Als er vogelgriep uitbreekt in het land, worden ze afgeschermd met een net boven de kippen.”
Geluk proeven
Gelukkige kippen zorgen voor “puur geluk in elk ei”, stelt ’t Kippengeluk. “Eerlijk, het verschil proef je niet. Het eiwit en de dooier zijn wat steviger waardoor ze beter kunnen dienen voor patisserie bijvoorbeeld. Bij ons koop je eitjes omdat de kippen een beter leven leiden. Binnenkort worden de eerste eitjes gelegd en lokaal geleverd, zoals bij de dichte buren van restaurant In de Zon. Ook particulieren kunnen eitjes kopen, de kippen komen bekijken en een eerlijke prijs betalen: 35 cent per ei. Dat is misschien vergelijkbaar met de prijs in de winkel, maar het is niet de prijs die de landbouwer krijgt. Wij nemen de volledige keten in eigen handen en brengen landbouwer en klant dichter bij mekaar. We hebben een automaat gekocht waar eitjes kunnen gekocht worden in doosjes van zes en twaalf.”
Voor een appel en een ei
“Met ons verhaal willen we mensen eens goed laten nadenken. Het is maar een dom ei, vinden sommigen, maar eieren worden verwerkt in heel wat voeding en zelfs in shampoo. Via grote promoties worden eieren in de groothandel verkocht voor een appel en een ei. Pluimveebedrijven worden dan alsmaar groter met duizenden legkippen op mekaar, om uit de kosten te raken. We moeten terugkeren naar vroeger: veel kleinschaliger en iets duurder, maar wel met het besef waar het ei vandaan komt. In Nederland zie je dergelijke kippenmobielen meer, in West-Vlaanderen is het nog vrij uitzonderlijk.”
Witte legkippen
Het koppel baat ’t Kippengeluk uit in bijberoep. “Ik werk nog bij plantenkwekerij Bouton”, aldus Michael. “Van één kippenmobiel kan je niet leven. Maar kijk, we starten met één en zien in de toekomst wel wat mogelijk is. Dit is alvast een droom die uitkomt. We zouden op termijn graag experimenteren met witte legkippen. Ze eten minder, hebben minder mest en leggen meer eieren: beter voor het milieu en goedkoper. Het probleem is dat niemand witte eitjes wil. Er is geen smaakverschil, maar de kleur schrikt af. Een kip legt bruine eieren. Het wordt kinderen aangeleerd, de supermarkten volgen.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier