Met Huis Laleman verdwijnt na 104 jaar laatste poelier aan de kust: “Hun kwaliteit was de beste”

Na 104 jaar en drie generaties houdt de bekende poelier Huis Laleman in de Kapucijnenstraat in Oostende er mee op. © ZB
Redactie KW

Ze willen er liefst van al zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan geven en hingen daarom een briefje aan de deur, om hun klanten in te lichten. Na 104 jaar en drie generaties houdt de bekende poelier Huis Laleman in de Kapucijnenstraat in Oostende er mee op.

Handelszaken die langer dan 100 jaar bestaan, ze zijn uniek. Huis Laleman is nog een van die zeldzame familiewinkels en vandaag nog de enige poelier aan de Belgische kust. Christèle Laleman en haar man Jean-Luc zijn al meer dan 40 jaar actief in de winkel. De zaak werd enkele jaren geleden nog grondig gerenoveerd. Het waren de ouders van Christèle die de zaak aan hun dochter overlieten. Er waren geen andere kinderen die de zaak wilden overnemen. Christèle, die eigenlijk gestudeerd had voor verpleegster en Jean-Luc, die aan de slag was als zelfstandig thuisverpleger, besloten om de zaak uiteindelijk over te nemen.

Laatste in zijn soort

Niet enkel particulieren, ook restaurants in Oostende en omstreken doen al jaren zaken met Huis Laleman. Het geprezen Gault & Millau restaurant Marina op de Oosteroever en Bistro Mathilda zijn enkele van de vele restaurants waarvoor Huis Laleman jarenlang de vaste leverancier was. Voor hen zal het eveneens een grote aanpassing zijn wanneer de zaak zal sluiten. “Ieder jachtseizoen bestelden we heerlijk gevogelte bij hen. Hun kwaliteit was de beste. We weten nog niet naar welke leverancier we zullen overschakelen. Dat moet nog besproken worden”, klinkt het alvast bij Nick van restaurant Marina op de Oosteroever.

Huis Laleman staat voornamelijk bekend om zijn kwaliteitsvol gevogelte en konijn, alsook wild. Alles wordt nog steeds eigenhandig klaargemaakt in de winkel. Nu ook zij er zeer binnenkort mee ophouden, verdwijnt de laatste poelier aan de kust. (ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier