Krulstaarthoeve in Damme 100 procent West-Vlaams

Zoon Kevin en vader Geert Maenhout op de Krulstaarthoeve. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

De Krulstaarthoeve langs de Damweg in Den Hoorn is een van de zes producenten die bij de recentste toekenningsronde het label ‘100% West-Vlaams’ verkreeg. Op de hoeve teelt vader Geert Maenhout al jarenlang, net zoals zijn vader het deed, grondwitlof en dit terwijl Geerts zoon Kevin vier jaar geleden begon met het telen van frambozen.

Anders dan de naam doet vermoeden worden op de Krulstaarthoeve in Den Hoorn geen varkens gekweekt. De specialiteit van de hoeve met bijhorende winkel en automaat is al jarenlang het door Geert Maenhout (58) geteelde authentiek grondwitlof – een steeds zeldzamer wordende delicatesse – maar vier jaar geleden zijn daar onder impuls van zoon Kevin (29) ook frambozen bijgekomen.

“Mijn vader teelde hier al jarenlang grondwitlof en nu zijn mijn vrouw Annick Devacht (54) en ikzelf daar al een goeie 25 jaar mee bezig. Het is een erg arbeidsintensieve teelt met heel veel handwerk”, vertelt Geert. De Krulstaarthoeve is nu dus een van de zes producenten die bij de laatste erkenningscommissie, met daarin POM West-Vlaanderen en Inagro, het kwaliteitslabel 100% West-Vlaams toegekend kregen. “We zijn 20 jaar geleden van start gegaan met de hoevewinkel die we toen Krulstaarthoeve doopten”, zegt Geert Maenhout.

Automaat

“Vier jaar geleden wilde onze zoon Kevin nog een nieuwe impuls aan het bedrijf geven en ging hij van start met de teelt van frambozen.” “Dat komt niet vaak voor in de regio en ik vond het een mooie uitdaging om te zien of dat kan slagen”, zei Kevin ons eerder, toen we hem interviewden omtrent zijn deelname aan ‘Boer zoekt vrouw’. Vier jaar na de start worden er op de Krulstaarthoeve nog altijd frambozen geteeld en de zoete vruchten vinden steeds meer afnemers.

Bij de start van de frambozenactiviteit besloot de familie Maenhout om ook een 24/7 toegankelijke automaat bij de hoeve te installeren. “Zo kunnen de mensen steeds aan verse frambozen, maar in het seizoen verkopen we ook ons witlof via die automaat”, legt Geert uit.

“We zijn alvast heel tevreden met de erkenning van 100% West-Vlaams want we zitten hier toch wat afgelegen dus alle reclame is meegenomen.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier