Keukenbouwer Vareno in Poperinge stopt er definitief mee: “Dertien jaar het beste van onszelf gegeven, maar hier stopt het”

Valerie Debal en Steven Meeuws stoppen noodgedwongen met hun zaak. “Er zijn nu geweldige ‘batjes’ te doen, met kortingen tot 75 procent.” © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Keuken- en meubelfabrikant Vareno uit de Sappenleenstraat op de industriezone in Poperinge stopt met alle activiteiten. Alle keukens en meubels uit de showroom zijn te koop aan spotprijzen en ook de machines en de fabriek zelf staan te koop. Aanleiding is het feit dat bestuurder Steven Meeuws (50) sukkelt met zijn gezondheid. “Zelfkennis is het begin van alle wijsheid en het einde van de meeste illusies”, aldus de grote baas van Vareno.

“Vareno werd in 1990 opgericht door Luc Van Renynghe, vandaar ook de naam. Oorspronkelijk was het bedrijf in Vlamertinge gevestigd. Vareno groeide en verhuisde naar Poperinge. In 2011 nam ik samen met mijn echtgenote Valerie Debal (52) de firma over en dat terwijl geen van ons beiden iets met de sector te maken had. Valerie is dierenarts, ikzelf kom uit de publiciteitssector. We waren allebei zelfstandigen, maar zochten iets dat we samen konden doen. In 2006 kochten we hier onze keuken en waren daar zeer tevreden over. Ik ontmoette Luc Van Renynghe regelmatig op machinebeurzen. Hij vertelde mij dat zij geen opvolging hadden en uitkeken naar een overnemer. Zo ging de bal aan het rollen, en 13 jaar geleden besloten wij de zaak over te kopen”, verduidelijkt Steven Meeuws.

Interieurdesign

“Bij de overname ging het voornamelijk over keukens, maar we hebben uitgebreid naar algemeen interieurdesign met tv-meubels, haardwanden, badkamermeubilair, inloopdressings, slaapkamers, bars, bureaus,… Kortom: alle mogelijke interieurschrijnwerk. Momenteel werken we met zeven mensen in ons familiaal bedrijf. Wij doen ook aan totaalinrichting en begeleiden onze klanten werkelijk van a tot z: van de ontwerpfase tot de installatie en afwerking kan men rekenen op deskundige knowhow. De montage en plaatsing gebeurt door onze eigen vakmannen. Hierdoor is er een precieze en directe feedback tussen de tekenaar, schrijnwerker en installateur. Er is een zeer grote keuze aan materialen en alles wordt in Poperinge vervaardigd. Wij zijn houder van het ‘Handmade In Belgium’-label en sinds 2018 beschikken we over een eigen lakkerij: Varicoat. We voeren dan ook soms werken uit voor derden.”

“We eindigen pas als we dat in schoonheid kunnen doen”

“Wij kunnen concurreren met de mastodonten in bijvoorbeeld keukenbouw, omdat wij maatwerk leveren tot op de millimeter. Op maat werken is de meest verkrachte term die de giganten gebruiken”, zegt Steven. “Zij verkopen immers standaardmeubels. Wij werken in een familiale omgeving en de projectopvolging gebeurt steevast door dezelfde persoon. We hebben alles in eigen hand, tot het lakwerk toe. Dat zijn onze grote troeven. Maatwerk staat echter niet gelijk aan prijzig. Er zijn verschillende uitvoeringsmogelijkheden voor de kasten, werkbladen, apparaten, sanitair, enzovoort. Er is meer dan voldoende keuze naar individuele smaak en budget.”

Alles bespreekbaar

“Alles uit de showroom staat nu te koop, met korting tot 75 procent. Een twintigtal keukens, allerlei badkamer- en andere meubels, beelden, kasten, tafels, dressings, stoelen, keukeninhoud zoals serviezen, glazen, borden, toestellen, enzovoort. Er zijn geweldige batjes te doen. Maar we kunnen nog bijsturen waar moet aangepast worden. Een andere mogelijkheid is dat we het totale bedrijf verkopen, zodat het een doorstart kan maken. Of we verkopen de grond 7.500 vierkante meter en gebouwen, zo’n 3.500 vierkante meter. Alles is bespreekbaar. We hebben een fantastische ligging langs de weg naar Ieper.”

“Onze kinderen Basile (19) en Babette (17) zijn te jong om zich nu al in een bedrijfsavontuur te storten. Dertien jaar lang gaven we het beste van onszelf, maar hier stopt het jammer genoeg. We stoppen nog niet onmiddellijk, we zullen nog het orderboek afwerken, met dezelfde kwaliteit die men van ons gewend is. We eindigen pas als we dat in schoonheid kunnen doen, vermoedelijk in de loop van volgend jaar”, besluit Steven Meeuws.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier