Joris en Annelies runnen Hoeve Pante in Zedelgem: “Onze biomelk proef je in ons eigen hoeve-ijs”

Annelies Wybo en Joris Pante in de nieuwe stal die opgetrokken werd uit hout. © BC

Joris Pante en Annelies Wybo runnen Hoeve Pante in de Zaggebroekstraat. Ze namen de ouderlijke boerderij van Joris’ ouders over en maakten de omschakeling naar biolandbouw. Ondertussen bereiden ze ook al een decennium heerlijke ijsjes. “Stracciatella is al jaren de populairste smaak op een hoorntje.”

Joris Pante (42) en Annelies Wybo (41), allebei landbouwingenieur van opleiding, runnen Hoeve Pante en Hoeve-ijs Z in de Zaggebroekstraat in Zedelgem. Joris nam in 2009 de boerderij over van zijn ouders Georges en Agnes. Ook vandaag steekt Georges, die ondertussen 80 jaar is, nog graag een handje toe waar het kan. Puur als liefhebberij.

Echtgenote Annelies kwam later ook op de ouderlijke hoeve werken. Ook Annelies komt uit het landbouwmilieu. Haar ouders runden een varkens- en tabaksbedrijf in het Roeselaarse. Ondertussen lopen er ook al drie kinderen rond op Hoeve Pante: Lennert (7), Marilou (5) en Elodie (3).

Toen Joris in 2009 de ouderlijke hoeve overnam heeft hij vrijwel meteen werk gemaakt van uitbreiding. “In 2009 hadden we 34 melkkoeien, vandaag zijn dat er ruim dubbel zoveel. Mijn ouders hadden varkens, zoogkoeien, schapen én twee werkpaarden. Met die laatste kun je mijn vader trouwens nog eens door Zedelgem zien rijden”, begint Joris.

Zalige Zuivel

“Ik heb nog een broer en een zus, maar het stond eigenlijk in de sterren geschreven dat ik later de boerderij zou overnemen. Er was geen plan B. Toen ik de boerderij overgenomen heb, ben ik vrijwel meteen gestart met de verkoop van vleespakketten en in 2014 zijn daar de ijsjes bijgekomen. De ‘Z’ in Hoeve-ijs Z staat voor Zedelgem, Zaggebroekstraat en Zalige Zuivel. Ik volgde een opleiding tot ijsbereider en ontwikkelde mijn eigen recept. Dat recept is vandaag, tien jaar later, nog steeds de basis.”

“Biolandbouw en korte keten geven ons veel voldoening”

Net toen Hoeve-ijs Z goed en wel gelanceerd was, brak vader Georges een been. “Waardoor Joris weer veel meer moest werken op de boerderij. Toen heb ik me vol overgave op Hoeve-ijs Z gegooid. Vandaag zijn onze taken verdeeld en door de uitbreiding op de boerderij de voorbije jaren, help ik ook daar. We hebben de voorbije jaren dus veel gedaan en ondertussen ook ons gezin uitgebreid. Nu is het vooral de bedoeling om de koers aan te houden”, vult Annelies aan.

In 2016 maakten Annelies en Joris de omschakeling naar biologische landbouw. “Het leek ons een mooie en zeer boeiende uitdaging en dat is het ook. We hadden er nog geen minuut spijt van. Onze missie is om lokale voeding te produceren met een kleine voetafdruk. Noem het gerust back to basics. Biolandbouw houdt onder meer in dat we geen kunstmest gebruiken en dat er geen input van fyto is. Bovendien werken we samen met collega’s in plaats van multinationals. Een zeer aangename manier van werken. Er gaat geen geld van onze boerderij naar de allerrijksten. We maken ook deel uit van een biobedrijfsnetwerk. We zijn destijds overgeschakeld naar biomelkkoeien, tevens dubbeldoelkoeien, en in volle corona hebben we een nieuwe stal gebouwd in houtconstructie.”

Biomelk als basis

De dagverse biomelk vormt de basis van het recept voor het hoeve-ijs. “Onze biomelk proef je met andere woorden in ons hoeve-ijs. Het ambachtelijk verwerken van onze eigen landbouwproducten zorgt voor puurheid. Via de korte keten brengen we zelf producten, vlees en ijs, van boer tot bord. Biolandbouw en korte keten geven ons veel voldoening.”

Het overgrote deel van de biomelk wordt verwerkt tot bioproducten door de klanten van de coöperatie Biomilk.be. “Delhaize en onder andere Damse Kazen behoren tot de klanten”, vervolgt Annelies.

Kwakkelzomer

De kwakkelzomer zorgt er ook bij Hoeve-ijs Z voor dat er iets minder ijsjes over de toonbank gaan. “We zullen zeker niet klagen, maar het is inderdaad minder. Laat het me zo zeggen: in een topseizoen moeten we dag én nacht werken, nu enkel overdag. Wat de populairste smaak is? We hebben een 18-tal smaken in ons assortiment, maar stracciatella steekt er toch nog altijd bovenuit op een hoorntje of in een potje. Het populairste ijs in dozen is dan weer vanille, zeker in het aardbeienseizoen”, besluit Annelies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier