Jonge Ingelmunsternaar werkt met staal en cortenstaal

Stien Clarysse en Dimitri Vercruysse vormen samen een goed duo.©FODI
Stien Clarysse en Dimitri Vercruysse vormen samen een goed duo.©FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

In de garage van zijn ouders in Ingelmunster maakt Dimitri Vercruysse vuurschalen, tuinbanken, salontafels,… in staal en cortenstaal. De 23-jarige jongeman werkt al vier jaar als zelfstandige. Zes maanden geleden begon hij met eigen creaties te maken en te verkopen.

Dimitri is de zoon van Dominiek Vercruysse en Ann Derammelaere. Hij studeerde aan het VTI in Izegem, richting constructielassen met een zevende jaar specialisatielassen. De papa van een klasgenoot uit Meulebeke werkt als zelfstandige. Dimitri ging vaak langs bij zijn klasgenoot, waar hij een handje toestak. De interesse om als zelfstandige te werken, was er al op jonge leeftijd. Na de schooljaren werkte hij zes maanden in dienstverband bij de firma Actum in Ieper. Dimitri was pas 19 jaar toen hij als zelfstandig ondernemer begon.

“Op die leeftijd was ik wellicht een van de jongste dorpsgenoten die als zelfstandige begon”, glimlacht Dimitri. “Vanaf de eerste dag zag ik dat al zitten. In de voorbije jaren werkte ik continu als onderaannemer. Eerst bij mijn klasgenoot in Meulebeke, daarna bij constructies Mitternaere in Staden. Ik werk nu al enkele jaren tien uren per dag als onderhoudstechnieker met een specialisatie in herstellingswerken van optische sorteermachines bij Claerebout Potatoes in Komen en Nieuwkerke (Heuvelland).”

Zes maanden geleden begon Dimitri eigen creaties in staal en cortenstaal te vervaardigen. De bartafels, stoelen, enz. worden bewerkt met hout of natuursteen.

Meer metaal

“In één jaar tijd maakte ik al poorten, balustrades, vuurschalen, tuinbanken, salontafels, enz. Ik focus mij op interieur en exterieur. Je ziet nu meer metaal in een interieur opduiken. Ik probeer zoveel mogelijk in serie te werken, kwestie van de verkoopprijs te drukken. Ik maakte al diverse vuurschalen om in de tuin te zetten. Door de coronamaatregelen gaan de mensen minder op reis en genieten ze meer van hun eigen tuin. Een dergelijke vuurschaal in stevig staal valt in de smaak. Recent zette ik enkele foto’s op Facebook. Ik kreeg heel vlug reacties, met vragen naar de kostprijs, enz. Ik verkocht er al meerdere”, glundert Dimitri, die kan rekenen op de steun en de medewerking van zijn vriendin Stien Clarysse (18) uit de Vlasschaardstraat 15.

Binnenkort lanceer ik mijn webshop, waar ik mijn artikelen kan promoten

“Zij is mijn buurmeisje en sinds één jaar mijn vriendin. We vormen samen een goed duo. Stien geeft het staal een kleurtje. Zij staat in voor het schilderwerk. Super toch.” Dimitri kijkt wel eens rond op internet en in verschillende meubelmagazines. Bemerkt hij iets dat hem aanspreekt, dan maakt hij dat na. “Let op, ik geef er wel mijn eigen touch aan”, bekent hij. “Ik maak niet zomaar iets na. Check maar eens mijn salontafel. ‘t Is precies of die zweeft, mooi toch en een uniek exemplaar. Mijn eigen barset en tuintafel zijn ook heel geslaagd. Binnenkort lanceer ik mijn eigen webshop, waar ik mijn zelfgemaakte artikelen op kan promoten.”

Dimitri is nog jong. Hij beschikt nog niet over veel kapitaal om een grote loods te kopen. Hij werkt in de garage van zijn ouders en is daar heel dankbaar voor. Is dat niet gevaarlijk met al dat laswerk? “Helemaal niet. In de garage is gezorgd voor een veilige omgeving, waar gelast kan worden. We hebben brandbare producten verbannen in deze ruimte, maar in de nabije toekomst denk ik wel aan een eigen loods”, vertelt hij verder.

Exclusief maatwerk

“Ik wil ook mijn eigen merk ‘Vercruysse’ op de markt brengen, met sterke artikelen, zoals vuurschalen. Ik denk ook aan het ontwerpen van een desinfectiezuil en een ophangrek om te fitnessen in de tuin. De mensen willen nu ook meer sporten in de eigen tuin. Ik blijf dus constant creatief bezig. Ik doe veel seriewerk om de verkoopprijs te drukken. Wenst er iemand echter iets op maat en dus een exclusief stuk, dan is dat natuurlijk ook mogelijk maar dan zal de vraagprijs wat hoger zijn. Een (salon)tafel op maat of een aparte barbecue, geen probleem. Ik sta voor veel open.” Is wat Dimitri verkoopt duur? “Wat is duur?”, reageert Dimitri. “Een kleine afgewerkte vuurschaal kost 150 euro, voor een grote vuurschaal op een staander betaal je 250 euro. Ik gebruik als materiaal staal en het is geschilderd. Zo’n vuurschalen gaan dus jaren mee.”

Info: 0483 41 62 64

Facebook: metaalbewerking Vercruysse.

doorPatrick Depypere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier