Jef en Liesbet zoeken overnemers voor brouwerij d’Oude Maalderij en eetcafé The Mash in Izegem: “Zouden het niet graag verloren zien gaan”

Uitbaters Jef en Liesbet gaan uit elkaar en zoeken daarom overnemers voor de bekende Izegemse bruine kroeg en de brouwerij. © VADU
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Negen jaar na de opstart staat het voortbestaan van brouwerij d’Oude Maalderij (D.O.M.) en het bijhorende eetcafé The Mash op losse schroeven. Uitbaters Jef Pirens (42) en Liesbet Schoonvliet (38) gaan uit elkaar en zoeken daarom overnemers voor de bekende Izegemse bruine kroeg. “We hebben heel wat scenario’s overlopen, maar dit lijkt ons gezien de omstandigheden de beste optie”, zeggen ze. “We zijn trots op wat we hier opgebouwd hebben. Alleen op die manier kunnen we garanderen dat het eetcafé of de brouwerij nog een mooie toekomst zal hebben.”

Jef verhuisde in 2015 van Koolskamp naar Emelgem om er een voormalige bloemenzaak langs de Ardooisestraat 130 om te bouwen tot een artisanale brouwerij. Doorheen de jaren ontpopte hij zich tot een veelzijdig brouwer, met tal van bieren op zijn palmares. Bij de brouwerij hoort ook een estaminet die vier jaar geleden uitgroeide tot eetcafé The Mash. Jef vond de liefde bij Liesbet Schoonvliet, die er voortaan in de potten roerde en voor de klanten traditionele Vlaamse kost op tafel toverde. De horecazaak groeide in geen tijd uit tot een bekende trekpleister in de ruime regio. Mee dankzij het eigenzinnige interieur, dat naast heel wat nostalgische spullen ook bestaat uit heel wat bier- en brouwersmemorabilia. Daarnaast pakte Jef ook geregeld uit met een creatief project of een gezellig evenement.

Relatiebreuk

Aan dat verhaal komt nu ietwat noodgedwongen een eind. “Liesbet en ik hebben besloten uit elkaar te gaan en dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor onze zaak”, vertelt Jef. “Zij verhuist terug naar Leuven. Personeel zoeken om me bij te staan, is moeilijk. Om niet te zeggen onhaalbaar. Dat kan ik niet betalen. Enkel verder gaan met de brouwerij is zonder horecazaak dan weer niet rendabel genoeg. Aan de cijfers ligt het nochtans niet, want we hebben er in maart een van onze beste maanden ooit op zitten. Dat kunnen we ook perfect aantonen. Zelf als gerant in de zaak staan met een baas boven mij is ook geen goed idee. Ik heb dit van de grond af aan opgebouwd tot een mooie zaak en het zou moeilijk zijn dat zomaar uit handen te geven, met iemand anders die de belangrijkste beslissingen neemt. Een andere job aannemen en in het weekend nog het eetcafé open houden, is dan weer onhoudbaar. Niemand houdt zeven dagen op zeven werken vol.”

Overname

Daardoor is er volgens Jef maar één andere optie mogelijk. “We gaan op zoek naar overnemers en we zijn daar flexibel in. Zowel het eetcafé als de brouwerij zijn samen of apart over te nemen. Ik heb daar twee dossiers voor geopend. Wie enkel het café wil overnemen, kan dat perfect. Aan de brouwersruimte kan je dan een andere invulling geven. Omgekeerd kan natuurlijk ook, inclusief de nodige kennis en recepten. Er is ook de mogelijkheid om het eetcafé met of zonder dit mooie interieur over te nemen, al is het in mijn ogen natuurlijk een mooie troef om alles te behouden.”

“In het perfecte scenario vinden we iemand die dit met hart en ziel wil verderzetten. We hebben dit kindje grootgebracht en het staat op eigen benen, maar het zou mooi zijn dat dit verhaal hier nu niet bij stopt. Ik ben trots op wat we hier gerealiseerd hebben en zou het niet graag verloren zien gaan. Wat we hebben opgebouwd, zien we niet graag verdwijnen en dan biedt het nog enige troost dat het in één of andere vorm zou verder leven. Uiteraard is dit een moeilijke beslissing, maar ik probeer het zo rationeel mogelijk te benaderen, wat geen evidentie is.”

“We hebben dit kindje grootgebracht en het staat op eigen benen, maar het zou mooi zijn dat dit verhaal hier nu niet bij stopt” – Jef Pirens

Toch houdt Jef de deur nog op een kier voor andere mogelijkheden. “Je weet nooit dat ik een ander voorstel krijg waar ik zelf nog niet aan gedacht heb”, zegt hij. “Wie weet zijn er samenwerkingen mogelijk. Ik heb heel wat contacten in de bierwereld. Zelf zou ik graag in de brouwerswereld willen blijven werken, maar dan het liefst in een functie met doorgroeimogelijkheden.”

Nog niet gesloten

Toch gaan The Mash en d’Oude Maalderij nog niet dicht. “We blijven nog verder samenwerken tot we een overnemer of andere oplossing gevonden hebben”, zegt Jef. “Tot die tijd kunnen mensen hier zeker nog iets komen eten of drinken.”

Wie interesse heeft, kan Jef contacteren via info@doudemaalderij.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier