Het behalen van het prestigieuze ‘Meister’-certificaat bij zijn werkgever Daikin is voor Danny Velle het hoogtepunt van zijn loopbaan. “Er zijn wereldwijd maar tien mensen die de titel hebben”, luidt het. Danny gaat nu overal in Europa en het Midden-Oosten mensen zoeken om zich te kwalificeren in het brazeren.
Oostendenaar Danny Velle (53) startte zijn loopbaan bij Daikin in 1992. “Ik ben van opleiding automecanicien. In het bedrijf waar ik toen werkte ging het niet zo goed, en ik trok mijn stoute schoenen aan en solliciteerde als jonge twintiger bij Daikin. Ze waren in volle expansie en ik kon hier meteen aan de slag als operator op een nieuwe lijn. Mijn taak bestond uit het brazeren. Daarbij worden via het hardsolderen koperen leidingen aan elkaar gezet. In tegenstelling tot het solderen wordt bij het brazeren het basismateriaal niet gesmolten. Zo raken de leidingen niet beschadigd. Dat is belangrijk bij airco’s en warmtepompen.” Als zijn chef naar Japan vertrekt, neemt Danny initiatief, en dat ontgaat Daikin niet: hij wordt als 23-jarige gevraagd de leiding te nemen van een unit die aan de productielijnen levert. “Het was echt out of the blue, maar ik heb die uitdaging aangenomen”, herinnert Danny zich.
Lesgeven
Ook zijn kennis van het brazeren wordt door Daikin opgemerkt. Hij wordt verantwoordelijk voor verschillende lijnen waarop gebrazeerd wordt. Hij wordt verschillende keren gepolst om trainer te worden en al gauw wordt Danny lesgever voor zijn collega’s in de fabriek. “Een volgende stap is dat je officieel trainer wordt, erkend door Daikin in Japan. Ik nam ook die uitdaging aan. De opleiding van tien weken in Japan was niet eenvoudig, maar ik werd meteen regional trainer, omdat ik al lang ervaring had als leidinggevende. Ik mocht lesgeven in België in de fabrieken en ook aan subcontractors”, zegt Danny. Na een bijkomende opleiding van anderhalve maand in Japan bereikt Danny het tweede niveau als regionale lesgever. “Daarbij ging Daikin ook na hoe ik leiding kon geven, want je gaat tenslotte aan de slag in vestigingen in heel Europa. Een volgende stap is dat ik als global trainer wereldwijd aan de slag kon. Ik heb altijd de aanpak van het bedrijf gewaardeerd. Men probeert er echt het beste uit de talenten van medewerkers te halen. Wat ik heb kunnen bereiken is dankzij Daikin. Ik kom na al die jaren nog elke dag met plezier werken.” In Oostende is Danny nog altijd betrokken bij de opleidingen van mensen uit heel Europa.
‘Meister’
Danny was al meer dan 25 jaar leidinggevende en kon recent de vierde en hoogste trap van takumi bereiken, de titel van meister die gegeven wordt aan niet-Japanners. Voor hem heeft de laatste stap tot takumi ook een persoonlijk aspect. “Mijn collega in de fabriek was Marc Bens. We waren ook bevriend. Hij had me al gesuggereerd om takumi te worden maar ik wimpelde het af. Marc behaalde die titel in 2016. Hij heeft dat helaas maar een korte periode kunnen doen, want hij kreeg kanker en overleed enkele maanden nadien. Kort voor zijn overlijden kon ik hem nog zeggen dat ik er toch voor zou gaan. Zijn vraag en mijn belofte waren drijfveren om takumi te worden. Ik heb dat bij het behalen ook laten weten aan de familie van Marc.” Danny is trots: ” Deze titel als meister is het hoogtepunt in mijn loopbaan. Ik ben er erg trots op. De award die ik ontving uit handen van de CEO van Daikin in Osaka in Japan zal niet op mijn kast staan. Daikin mag die gerust tonen in het bedrijf.” Woordvoerder Sofie Sap duidt het belang van de award: “Het is een zeer uitzonderlijk gegeven. Er zijn wereldwijd maar tien takumi’s, waarvan zes Japanners en vier niet-Japanners. Danny is één van hen. Het behalen van de award staat permanent op de muur met de tijdlijn van het bedrijf.”
Toekomst
In zijn huidige job zoekt Danny in Europa nieuw talent, trainers die in de fabrieken aan de slag gaan. “Het is niet meer haalbaar om zelf nog te brazeren, maar ik onderhoud uiteraard wel mijn vaardigheden, want als je drie jaar geen brander vastneemt, dan verleer je dat. Ik word over heel Europa gevraagd bij fabrieken om te tonen hoe ze een dojo of trainingscentrum starten en ik stuur mensen met potentieel naar Japan. Ze keren terug als lokale trainer.”
Danny heeft het hoogste bereikt, maar focust toch op een nieuwe missie: “Ik moet zorgen voor opvolgers. Een belangrijk aspect wordt ook de zoektocht naar nieuwe materialen en technieken. Koper is erg duur en er zijn misschien alternatieven met inox en aluminium. Ik zoek met anderen bij Daikin ook naar nieuwe technieken om te brazeren.” (EFO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier