Marie Fonteyne (28) en Niels Vandamme (29) openen een hoeveslagerij op de ouderlijke boerderij van Marie in de Ooststraat in Lo. In de splinternieuwe winkel kan je naast vlees en charcuterie ook terecht voor kant-en-klare gerechten, meeneemmaaltijden, tapasplanken en kaas.
Marie is al de vijfde generatie ‘Fonteyne’ die op de boerderij woont. “Het is fijn om de ouderlijke hoeve binnen de familie te houden”, zegt ze. “Het idee om de boerderij over te nemen met een nevenactiviteit is iets wat langzaam rijpte. We dachten eerst aan een hoevewinkel of hoevetoerisme. Toen kwam Niels met het voorstel om samen een opleiding slager-spekslager te volgen. Ik had totaal niet verwacht dat hij daarmee op de proppen zou komen. Ik deed wel altijd een vakantiejob in een slagerij. Dat deed ik supergraag. Toen we vier jaar geleden aan de cursus begonnen, hadden we tegen niemand iets gezegd. We wilden eerst zien of het wel iets voor ons was, maar na een zevental lessen waren we overtuigd en brachten we de familie op de hoogte. Het avontuur was begonnen.”
Drukke tijden
Achter de gevel van de woning met huisnummer 23 in de Ooststraat in Lo rees de voorbije maanden Hoeveslagerij Mals uit de grond. Vanop straat viel daar nauwelijks iets van te merken, tenzij de grote poort openstond en toevallige voorbijgangers even konden binnengluren. Tijdens de bouwwerken beviel Marie op 19 maart van zoontje Aloïs, een broertje voor Médard (2,5 jaar). Het waren dus drukke tijden voor het jonge koppel. Sinds begin augustus prijkt in grote blauwe letters ‘Hoeveslagerij Mals’ op de witte voorgevel. De doelstelling om de zaak deze zomer te openen, werd dankzij de hulp van vele handen gehaald. Hoeveslagerij Mals, met een totale oppervlakte van 230 vierkante meter, opende de deuren op donderdag 29 augustus. Hiermee zien Marie en Niels een droom in vervulling gaan.
“De verkoop van lekker barbecuevlees wordt een van onze specialiteiten”
De mensen kunnen bij Mals terecht voor vlees, charcuterie, kant-en-klare gerechten, meeneemmaaltijden, tapasplanken en kaas. “De verkoop van barbecuevlees wordt één van onze specialiteiten”, zegt Marie. “De zomer loopt weliswaar op zijn einde, maar in september kan het ook nog mooi weer zijn.”
Totaalconcept
“We zijn evenveel open als een gewone slagerij en de zaak is gevestigd op de hoeve, een uniek concept”, vindt het kersverse slagerskoppel. “Het vlees in de winkel komt van koeien die op de boerderij worden gekweekt door mijn ouders (Patrick Fonteyne en Nadine Coene, red.). Het is eigenlijk een totaalbeleving: je stapt eerst door de grote poort de hoeve binnen, waarna je door de binnentuin wandelt en daarna naar de winkel. De term hoeveslagerij dekt dus de volledige lading. Veel hoeveslagerijen zijn ook maar enkele dagen open, maar wij gaan meteen voor de full option.”
Bij het binnentreden van de poort maak je trouwens meteen kennis met de familiegeschiedenis aan de hand van enkele grote foto’s aan de muur.
De naam Mals is niet zomaar gekozen. “Het is de samenstelling van de eerste twee letters van mijn voornaam en de laatste twee van Niels en een synoniem voor lekker vlees”, legt Marie uit. “We hebben een tijdje moeten nadenken over de naam, maar vonden deze wel goed klinken.”
Terwijl veel slagerijen de deuren sluiten bij gebrek aan opvolging, komt er in Lo met hoeveslagerij Mals dus eentje bij. Lo-Reninge telt nu in totaal drie slagerijen voor 3.300 inwoners. Van een luxe gesproken.
Hoeveslagerij Mals is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 7.30 tot 13 uur en van 14 tot 18.30 uur en op zaterdag doorlopend van 7.30 tot 17.30 uur. Zondag en woensdag zijn de wekelijkse sluitingsdagen. “Dan nemen we de tijd om zowel de kindjes als de dieren op de boerderij extra in de watten te leggen”, zeggen Marie en Niels. “Maar tijdens de maanden juli en augustus zullen we wel open zijn op zondag van 7.30 tot 12.30 uur.”
Opvolging
De opvolging lijkt al verzekerd. “Médard is boer in hart en nieren en ontpopte zich ook tot werfleider”, lacht Marie. “Werken en bouw, het zijn de enige woorden die eruit kwamen.”
Alle info is terug te vinden op de Facebookpagina van Hoeveslagerij Mals.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier