Herstructurering bij busbouwer Van Hool: Guido Dumarey wil “zeker een derde meer jobs behouden” op lange termijn

De West-Vlaamse zakenman Guido Dumarey wil met zijn nieuwe overnamebod op busbouwer Van Hool "zeker een derde meer jobs behouden" op lange termijn. © Belga

De West-Vlaamse zakenman Guido Dumarey wil met zijn nieuwe overnamebod op busbouwer Van Hool “zeker een derde meer jobs behouden” op lange termijn. Dat heeft hij dinsdagochtend gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Het nieuws dat Dumarey samen met de Amerikaanse verdeler van Van Hool ABC een nieuw overnamebod indiende, kwam maandagavond als een verrassing. Eerder op de dag bevestigde Van Hool het faillissement en men ging ervan uit dat het overnamebod van VDL Groep en Schmitz Cargobull het zou halen.

Twee busbouwers behouden in Benelux

Dumarey werd naar eigen zeggen zondagmiddag gecontacteerd door de Amerikanen, waarna het bod maandagochtend om 8 uur vertrok naar de curatoren.

De zakenman vind het belangrijk om twee busbouwers behouden in de Benelux, in plaats van Van Hool te laten opgaan in VDL. “Wij willen een volledig geïntegreerd bedrijf bekomen met een grote manufacturing in Noord-Macedonië, maar voor al de rest, ontwikkeling, prototypes, kalibratie, alternatieve brandstof, reserveonderdelen, sales, inkoop, documenten, juridische zaken… in Koningshooikt blijven”, aldus Dumarey. “En indien we bussen kunnen maken die concurrentieel en winstgevend zijn, dan gaan we dat ook doen.”

Duizendtal jobs behouden

Volgens Dumarey zou zijn bod “zeker een derde meer jobs behouden” dan vandaag gegarandeerd zijn – volgens het bod van VDL en Schmitz Cargobull zouden 650 tot 950 jobs behouden worden. Dumarey wil er geen exact cijfer op plakken, maar heeft het over een duizendtal jobs in Koningshooikt. “Het gaat over banen op lange termijn, gegarandeerde jobs, niet over jobs om nu producten af te werken.”

Voor het nieuwe plan heeft Dumarey de steun van twee banken. Hij benadrukt ook dat er snel veel geld nodig is voor de fabriek in Noord-Macedonië, die aan het leeglopen is. “Dat geld is geen probleem”, zegt hij.

De ondernemer hoopt dat er binnen de 48 uur duidelijkheid is. “Anders gaat het slecht aflopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier