Guy Bolle en zijn vrouw Juanita Schoonvaere hebben hun Artisanale Bakkerij Guy nog maar net helemaal vernieuwd en zijn van plan zolang mogelijk met hun bloeiende zaak door te gaan. Toch zijn ze realistisch. “De warme bakker zal uitsterven”, zegt Juanita. “De ketens palmen de sector in.”
Guy (49) werkt in z’n eentje in het atelier en Juanita (44) bedient de klanten in de winkel, twee dagen in de week bijgestaan door Gwenny Verplancke (69). Het koppel woont bij de bakkerij in de Zuidstraat en heeft drie kinderen: Laura (27), Jonas (26) en Robin (21).
“We hebben sinds kort een kleinzoontje René van 4 maanden”, glundert Juanita. “Dat kereltje is fantastisch. In lastige periodes trekken we ons aan hem op.”
Geen sociaal leven
Guy, die al sinds zijn 12 jaar in de bakkersstiel zit, is oorspronkelijk uit Oudenburg afkomstig en Juanita uit Gistel. Vele jaren hebben ze in de bekende bakkerij Madie’s in Nieuwpoort gewerkt. Hij stond er in het atelier, zij in de winkel. Totdat ze besloten zelfstandig te worden en in maart 2014 hun eigen bakkerij in de Torhoutse Zuidstraat opstartten. Dat werd meteen een succesverhaal.
“Bij ons wordt alles volledig vers gemaakt”
“Om de werkdruk aanvaardbaar te houden, hebben we in 2016 beslist om niet enkel op maandag maar ook op zondag te sluiten”, zegt Juanita. “Zowel Guy als ik hebben het fysiek zwaar te verduren gehad en we mogen ons lichaam niet helemaal kapotmaken. Zelfzorg is belangrijk. Op onze openingsdagen staat Guy uiterlijk om 1 uur in de morgen op en ben ik rond 4 uur uit de veren. Ik leg in het atelier en de winkel heel wat afstand af, gemiddeld zeker 10 kilometer per dag. Zelfs op maandag, als onze zaak gesloten is, zijn we druk in de weer om voorbereidingen te treffen voor de dinsdag. En op zondag doen we dan de vereiste administratie. Neem het van me aan: de stiel van bakker stopt nooit. Je sociaal leven is onbestaande.”
Niet op feestdagen
Guy en Juanita verkopen in hun zaak veel broodsoorten, pistolets, ontbijtkoeken, cakes, donuts en drooggebak, zoals eclairs en rijsttaartjes. “Enkele jaren geleden zijn we met het fijne banketgebak gestopt”, zegt Juanita. “Dat was te arbeidsintensief geworden. Vergeet niet dat bij ons alles volledig vers gemaakt wordt, van het eerste brood tot en met de laatste koek. Dat is onze trots, maar het vergt heel veel van Guy. Jongste zoon Robin heeft een tijdlang in het atelier meegeholpen, maar het was zijn ding niet. Dus doet Guy weer alles in z’n eentje.”
“Van dinsdag tot en met zaterdag is onze bakkerij elke dag van 6.30 tot 14 uur open. Behalve op feestdagen, want dan blijven de deuren dicht. Anders zou het niet doenbaar zijn. In de winkel ben ik erg blij met de hulp van Gwenny, twee dagen per week. Niets is haar te veel. Ze is goud waard.”
Ook slagers haken af
In de Oostendestraat sluiten Peter Poiz (58) en zijn vrouw Nathalie Provost (56) hun bakkerij al minstens tot na Nieuwjaar en de kans is reëel dat ze er, na 36 jaar, definitief een punt achterzetten.
Juanita kan die beslissing goed begrijpen. “Ze zijn ouder dan Guy en ik en hebben hun hele leven hard gewerkt. Nogal wat mensen onderschatten onze stiel. Ons beroep lijkt misschien simpel, maar is het niet. Het is veel meer dan een broodje over de toonbank schuiven, hé. Gevolg: jonge mensen hebben geen zin meer in dit zware labeur. Ik ben ervan overtuigd dat de warme bakker zal uitsterven. De klanten zullen zich moeten tevredenstellen met wat de ketens op de markt brengen. Een spijtige evolutie.”
“Je merkt hetzelfde bij de slagers. In het Torhoutse stadscentrum vind je al geen enkele zelfstandige slager meer. Ook dat is erg jammer. Ik vrees dat het tij niet meer te keren valt. Momenteel moet je voor vlees ofwel naar de wijken, ofwel naar de grootwarenhuizen. Dat is een groot gemis.”
Guy en Juanita willen nog zolang mogelijk met hun bakkerij doorgaan, tenzij hun gezondheid hen in de steek zou laten natuurlijk.
Juanita: “We houden van onze klanten en zijn blij kwaliteit te kunnen leveren. We zijn heel tevreden met onze grondig vernieuwde winkel. Zowel binnen als buiten hebben we een frisse en moderne look gecreëerd.”