Geen doorstart voor winkels Scotch & Soda, zes West-Vlaamse vestigingen sluiten

De Scotch & Soda-winkel in Brugge zal net zoals de andere Belgische vestigingen de deuren moeten sluiten. © Google Streetview

Het is de Nederlandse winkels van kledingmerk Scotch & Soda niet gelukt een doorstart te maken, melden de curatoren van het failliete bedrijf. Volgens hen waren er wel gegadigden met serieuze interesse, maar zij haakten af omdat ze niet ook het merk Scotch & Soda konden kopen. De Belgische winkels moeten sowieso sluiten, ook de zes West-Vlaamse vestigingen.

De fysieke winkels in Nederland gaan nu dicht, maar de webwinkel wordt door een ander bedrijf in de lucht gehouden. Wat de kansen zijn voor een doorstart van de winkels buiten Nederland, wisselt per land. “De winkels in Luxemburg en België gaan sowieso dicht”, zegt curator Michel Moeijes. In West-Vlaanderen gaat het over de filialen in Brugge, Ieper, Knokke, Kortrijk, Nieuwpoort en Oostende. “In Oostenrijk is de curator daar aan het praten met een partij voor een mogelijke doorstart. Ook in Duitsland is een partij die wellicht een aantal winkels wil overnemen.”

Merk blijft

Een week geleden werd bekend dat een groot deel van Scotch & Soda voor de tweede keer in iets meer dan een jaar tijd failliet is gegaan. Onder de hoede van een Amerikaans bedrijf in merkmanagement, Bluestar Alliance, maakte het van oorsprong Nederlandse modebedrijf vorig jaar een doorstart. Maar door grote problemen met de aanlevering van nieuwe kleding ging onlangs het onderdeel failliet waarin 92 winkels in de vijf Europese landen zijn ondergebracht. Het deel van Scotch & Soda waar het kledingmerk zelf onder valt, is nog in handen van Bluestar Alliance.

Scotch & Soda heeft in de vijf landen naar eigen zeggen in totaal 92 winkels en 721 medewerkers, waarvan 28 winkels en 320 medewerkers in Nederland, viel te lezen in het persbericht van de curatoren op 12 juni, de dag van het faillissement. In België is er volgens de bedrijfswebsite een twintigtal winkels, het merendeel in Vlaanderen en enkele in Wallonië en Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier