Franco-Belge, de laatste drogisterij in Kortrijk, stopt: “Ik moet er eens een gedacht van maken”

Martien met haar kleinzonen Ode (11) en Lou Loosveldt © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Martien Stamper (71) sluit na 47 jaar de deuren van haar geliefde winkel in de Filips van de Elzaslaan. “De tijdelijke sluiting na mijn voetbreuk zette me aan het denken. Ik kan dit niet blijven doen, al heb ik nog geen goesting om te stoppen.” Franco-Belge blijft open tot de verkoop een feit is.

Bij Franco-Belge kan je terecht voor allerlei huishoudmiddelen en onderhoudsproducten. Zaakvoerder Martien Stamper weet er alles over. “Mamie krijgt alles eruit!” klinkt het bij kleinzoon Lou (9). “Hier word je altijd bediend met advies en ben je geen nummer, maar grootwarenhuizen en online webshops nemen over. Ooit waren er 105 Franco-Belge-winkels, na mij slechts nog vier in Ieper, Roeselare, Lauwe en Waregem.”

47 jaar geleden zocht Franco-Belge een tijdelijke vervanging voor de winkel op de hoek van de Filips van de Elzaslaan en de Sint-Denijsestraat. “Ik woonde in de straat en stuurde mij kandidatuur naar de hoofdzetel in Brugge. Ik ging ook bij de winkel zelf langs waar de vorige gerante zei dat ik direct mocht begonnen. Zo bleek een beetje voorbarig, maar ik mocht blijven. Eén maand werd twee en uiteindelijk ben ik hier altijd gebleven, als zelfstandige uitbater.”

Franco-Belge blijft open tot de verkoop een feit is
Franco-Belge blijft open tot de verkoop een feit is © MD

Binnen een paar maanden gaf Martien een nieuwe boost aan de zaak. “Dankzij mijn goede raad en het aanbod kwalitatieve producten ben ik wel graag gezien van de buurt. Ik vind het leuk om klanten te ontvangen. Toen ik vorig jaar mijn voet brak, moest ik even sluiten en kwam stoppen met Franco-Belge ter sprake in de familie. Ik ben ondertussen 71 jaar oud, ik moet er eens een gedacht van maken, al is het tegen mijn zin.”

“Ik zal de klanten het meest missen. In al die jaren heb ik vriendschappen opgebouwd. Een groot deel van mijn leven speelde zich hier af. Wat ik hierna zal doen, weet ik nog niet. Het zal raar doen. Ik probeer er nog niet te veel aan te denken. Ik blijf sowieso open tot het pand verkocht is en dat kan evengoed nog een jaar duren. Eindigen doe ik sowieso met een grote uitverkoop en een laatste babbel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier