“Een onaanvaardbare piste”: Groen-afdelingen kanten zich tegen mogelijke uitbreiding industriezone Gullegem-Moorsele

Op de foto zien we v.l.n.r. Inge Goemaere, Maarten Tavernier, Sien Jacques en Carlo Dewinter van Groen. © JS
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De Groen-afdelingen van Wevelgem en Ledegem kanten zich tegen een mogelijke uitbreiding van de huidige industriezone Gullegem-Moorsele. “Het gebied op de grens van de industriezone Gullegem-Moorsele met Sint-Eloois-Winkel is een onaanvaardbare piste”, aldus provincieraadslid Maarten Tavernier.

De provincie zoekt momenteel een paar honderd hectare nieuwe bedrijvenzones. In de regio Roeselare ziet men onder andere mogelijkheden ten noorden van de industriezone Gullegem-Moorsele, op de grens met Sint-Eloois-Winkel. Het openbaar onderzoek loopt momenteel nog ruim een week lang. Nadat de bewoners van de Driemastenstraat in Sint-Eloois-Winkel en omwonenden al de alarmbel luidden, doen nu ook de Groen-afdelingen van Wevelgem en Ledegem een extra oproep om nog een bezwaar in te dienen.

“Gullegem en de industriezone Gullegem-Moorsele liggen nog net binnen het stedelijk gebied van Kortrijk. De afbakening van de stedelijke gebieden is precies bedoeld om een grens te vormen tussen de zones die wel bedoeld zijn om stedelijke functies, zoals grootschalige bedrijventerreinen, in te vullen en meer landelijk gebied. Als je aan de huidige industriezone nog een lokaal bedrijventerrein plakt, schuif je die grens terug op”, aldus Maarten Tavernier, provincieraadslid voor Groen.

Fruit en mobiliteit

De nieuwe bedrijvenzone zou vlak naast een landbouwbedrijf komen dat fruit teelt. “Ondanks de hoge landbouwimpact wordt deze zoekzone toch behouden. Een bedrijvenzone op die plaats zou de ontwikkelingsmogelijkheden van het bedrijf voor de toekomst sterk beperken”, aldus Sien Jacques, gemeenteraadslid voor Groen in Ledegem.

Vanuit Groen Wevelgem zijn er vooral zorgen omtrent de mobiliteit. “Het verkeer dat gegenereerd wordt door alle bedrijven in deze zone is al omvangrijk genoeg en zorgt nu soms al voor lange files. In Gullegem moet gewerkt worden met een vrachtwagensluis om de verkeerssituatie in het centrum leefbaar te houden. Laat ons dit probleem niet groter maken”, aldus Carlo De Winter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier