“Duizenden soorten sleutels in onze stock”: bijzondere familiezaak BG Sleutel uit Koksijde bestaat 50 jaar

Toen Nathalie Goossens en haar kinderen Quentin en Idaline Blondé de winkel vernieuwden, zetten ze bewust in op licht en ruimte. © WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

BG Sleutel mag dit jaar vijftig kaarsjes uitblazen. Wie bij dat plaatje een oude man met een grijze stofjas in een donker atelier had verwacht, heeft het goed mis. Deze zaak wordt immers gerund door een vrouw en haar twee kinderen, die de winkel onlangs vernieuwden. “Samen zijn we klaar voor de toekomst!”

De zaak die later uitgroeide tot ‘BG Sleutel NV’ werd opgericht in 1974, maar de geschiedenis van ‘BG’ gaat nog verder terug. “Die initialen verwijzen naar mijn voormalige schoonouders – Blondé-Goderis – die in Koksijde een groentewinkel hadden. Toen mijn ex-man en ik in hun voetsporen wilden treden als zelfstandigen, konden wij die naam behouden, als Blondé-Goossens”, zegt Nathalie Goossens (61).

Vrouw in mannenwereld

“Wij waren allebei nog heel jong toen we een ijzerwarenhandel opstartten, waar je in de beginjaren ook voor keukenwaren terechtkon. Plots kregen we de vraag of we een deur konden proberen te openen, waarna we ons geleidelijk aan specialiseerden tot de huidige sleutel- en slotenwinkel. Als vrouw moest ik mij vanaf nul inwerken in die technische producten, maar die verkocht ik verrassend genoeg veel liever dan de potten en pannen uit het keukenassortiment”, lacht Nathalie. “Dit werd voor mij een echte passie. Vandaag sta ik nog altijd met evenveel plezier achter de toonbank, sinds een tiental jaar bijgestaan door twee van onze drie kinderen, Quentin en Idaline.”

Wat is volgens haar de sleutel tot succes? “Liever niet verkopen dan slecht verkopen, is mijn leuze. Vertrekkend van onze jarenlange expertise willen we onze klanten dus bijstaan met correct en eerlijk advies. We raden hen niet de goedkoopste noch de duurste oplossing aan, maar wel de juiste. Die langetermijnaanpak werpt zijn vruchten af, want na al die jaren mogen we stellen dat wij heel veel trouwe klanten hebben.”

Team van specialisten

Ook de werknemers zijn loyaal. “Vijfentwintig jaar geleden namen we een zaak in Oostende over. Voor beide vestigingen kunnen we nu rekenen op zes ervaren technici die de hele dag op de baan zijn voor installaties, herstellingen of interventies. Naast ons zijn er nog drie anderen die in de winkels en kantoren werken. Zo vormen wij dus een complementair team van twaalf medewerkers, waarbij sommigen al 25 dienstjaren bij ons op de teller hebben staan”, weet Quentin Blondé (35).

“Dé klassieker is natuurlijk de gesloten toiletdeur, maar er was er ook al eens iemand die naakt op het terras zat wanneer de wind de deur plots dichtsloeg…”

“Wij opereren sowieso in een nichemarkt en een zaak van die omvang is daarbij des te uitzonderlijk”, pikt zijn zus Idaline (34) in. “We hebben niet alleen een breed assortiment van nieuwe producten, maar ook een hele grote stock met oude sleutels die je elders niet meer vindt. En het strafste van al: door onze jarenlange gecombineerde kennis, komen fabrikanten dikwijls bij ons aankloppen met vragen over hun eigen producten of om nieuwe prototypes door ons te laten beoordelen.”

Grappige interventies

“Naast die technische knowhow moeten wij ook wel dikwijls onze menselijke kant aanspreken voor onze job. Velen die ons opbellen omdat ze opgesloten zitten, zijn immers in paniek. Zo’n interventie start dan al aan de telefoon, waarbij we hen proberen te kalmeren. Ofwel moeten we vaststellen dat de persoon achter de deur helaas overleden is, en dit nieuws op een serene manier overbrengen”, zegt Nathalie. Al waren er de voorbije jaren ook al heel wat grappige situaties bij diezelfde depannages. “Dé klassieker is natuurlijk de gesloten toiletdeur, maar er was er ook al eens iemand die naakt op het terras zat wanneer de wind de deur plots dichtsloeg…”

In ieder geval denken ze hier heel toekomstgericht, getuige de recente renovatie van de winkel in Koksijde. Die is uiteraard beveiligd volgens de nieuwste technologieën. “Waar de traditionele slotenmakerij puur mechanisch was, spitsen wij ons nu volop toe op elektronische toegangscontrole. We blijven paraat staan voor particuliere klanten, maar richten ons steeds meer op grotere projecten in appartementsgebouwen, ziekenhuizen of de horeca. Met ‘Atelier BG’ startten we overigens een nevenactiviteit op, zodat we nu ook allerlei accessoires kunnen graveren”, klinkt het nog.

Je vindt BG Sleutel in de Strandlaan 277 in Sint-Idesbald. Info: www.slotenmakerijbg.be.