Diëtiste Helena (24) blikt terug op drie jaar ondernemerschap: “Drie jaar keihard werken”

Helena Verfaillie droomt als diëtiste van een eigen praktijk. © GF
Tristan Vandevelde

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag analyseerde Belgisch statistiekbureau StatBel het vrouwelijk ondernemerschap. Daaruit blijkt dat een derde van de zelfstandige ondernemers vrouwen zijn. Diëtiste Helena Verfaillie uit Anzegem is daar een van.

Helena Verfaillie (24) combineert op dit moment meerdere jobs. Ze heeft drie praktijken en werkt nog halftijds in het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Jozef in Pittem. De combinatie van verschillende jobs is ze ondertussen gewoon. Ze opende haar eerste praktijk midden in haar studententijd. Dat was een helse combinatie van veel zuchten en nog meer zweten. Om rond te komen, ging ze in haar vrije uren werken in de horeca. Toch kijkt ze positief terug op haar beslissing. “Het is tot nu toe, met ups en downs, een heel leerrijke ervaring geweest.”

Eerste praktijk

Helena startte met voeding en dieetkunde in 2016. De volledige opleiding stond in het teken van afvallen aan de hand van strenge voedingsschema’s, maten en gewichten. Het was in haar laatste jaar, op stage in Zuid-Afrika, dat haar ogen opengingen. “Daar liep ik stage in de sloppenwijken. Voedsel was schaars waardoor veel inwoners beroep deden op de voedselbank. Ik kwam daar in gesprek met arme moeders en vaders waarbij het niet draaide om gezond eten, maar om überhaupt eten hebben. Dat was wel even een reality check. Het was dan ook daar dat ik me realiseerde dat gezond eten veel meer is dan enkel meten en wegen. Het draait om je goed voelen in je vel.”

Aardig klantenbestand

Terug in België besliste Helena om nog toegepaste psychologie te volgen, want volgens haar is de lijn tussen psycholoog en diëtiste enorm klein. Dat was tevens het eerste coronajaar, dus had ze plots veel tijd. “Ik mocht niet al mijn studiepunten opnemen door hervormingen in de richting. Bovendien zat ik hele dagen met mijn vingers te draaien door de toen heersende pandemie. Net dan kwam er een plek vrij in de multidisciplinaire praktijk De Beuken in Vichte. Zonder financieel plan ben ik daar dan ingesprongen.”

Volgens Helena een impulsieve beslissing, want er komt veel op je af, waar je als jonge student niet bij stilstaat. “Het was drie jaar keihard werken”, vertelt Helena. Als studente kwam er heel veel druk op haar schouders te liggen. Ze werkte drie jaar lang bijna zeven op zeven om haar (school)werk steeds rond te krijgen. “De praktijk bracht enorm veel risico’s met zich mee. Ik voelde een constante druk dat de huur van mijn plek in de praktijk moest worden betaald, al had ik die maand minder consultaties. Dus de opstart was enorm lastig. Daarom werkte ik tussendoor in de horeca om toch een basisinkomen te hebben.”

“Voeding is niet zwart-wit en frieten zijn niet per se slecht”

Door zo vroeg op te starten, heeft ze nu ook al een aardig klantenbestand, momenteel zit ze vol tot eind april. Ze voegde er zelfs nog twee praktijken aan toe, een in Waregem en een in Oudenaarde. En ook met de ervaring die ze nu al heeft opgedaan, zit ze een stap voor op andere diëtistes die net van de schoolbanken komen. “Drie praktijken vergt veel planning, tijd en huur. Niet steeds de beste keuze, maar ik heb die afwisseling wel nodig. Dat geeft me energie.”

Helena haar leuze als diëtiste is: ‘Eet en geniet, proef wat het leven je biedt!’. Dat beschrijft dan ook perfect haar visie als diëtiste. “Mensen komen naar diëtistes met angst of bepaalde onzekerheden. Ik probeer dit te nuanceren. Voeding is niet zwart-wit en frieten zijn niet per se slecht.”

Obstakels

Ondernemen brengt heel wat risico’s met zich mee. Ook Helena botste op enkele obstakels. In het begin was het vooral de eenzaamheid waarmee ze heel vaak worstelde. “Ik moest zo hard werken dat ik weinig tijd over had voor vrienden of familie. Het was moeilijk om iemand te vinden die in het zelfde bedje ziek was. Daardoor heb ik mij vaak heel eenzaam gevoeld.” Toch was het voor haar een heel interessante leerschool.

Over de toekomst wil ze nog niet heel veel kwijt. Ze wil vooral doordoen zoals ze bezig is. Helena droomt van een eigen praktijk met werknemers en liefst ook met dieren. “Ooit hoop ik paarden of pony’s in te kunnen zetten in een eigen praktijk. En in de hoek een prachtige huiskat, dat zou fantastisch zijn”, droomt Helena luidop.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier