
Door samenwerkingen met lokale producenten en acties naar het brede publiek en ondernemers profileert Deschildre Streekproducten zich steeds meer als het Oostendse uithangbord voor streekproducten. “We hebben hier een gamma van meer dan 450 streekproducten”, zegt Karel Deschildre. Het winkeltje werd een belevingscentrum.
Ruim zeven jaar geleden nam de professionele loopbaan van ingenieur Karel Deschildre een nieuwe wending. Hij startte in een pakhuis in de vismijn Deschildre Streekproducten een verkooppunt voor Vlaamse streekproducten en eigen vleeswaren. Die worden ter plaatse gemaakt onder de bezielende leiding van vader Willy, een autoriteit op het vlak van streekproducten en jarenlang Oostendes bekendste slager. “Mensen noemden ons het winkeltje”, lacht Karel Deschildre. “Er was geen centraal verkooppunt voor de lokale producten en Vlaamse streekproducten dus hebben wij het gecreëerd.”
Verhuis
Eind 2024 was er de verhuis naar een groter pand even verderop aan de Wandelaarkaai. Deschildre vergrootte de ontvangstruimte voor bezoekers en breidde de productieruimtes uit, een verdubbeling van de totale oppervlakte. “De winkel bleef even groot, maar er zijn meer mogelijkheden voor ontvangst van groepen. We maakten ook een hogere zithoek zodat de mensen de zee en haven kunnen zien”, zegt Karel.
Er werd 250.000 euro geïnvesteerd in de ombouw. Het aanbod bestaat inmiddels uit meer dan 450 streekproducten, waaronder Belgische wijnen en bieren. “De reacties zijn ongelofelijk. Er kwam veel meer volk en de omzet steeg. Nog dit jaar wordt op de eerste verdieping een demonstratiekeuken geïnstalleerd. Daar zullen we groepen tot dertig mensen kunnen ontvangen voor demonstraties of vijftien mensen als ze ook zelf aan de slag gaan.”
Samenwerkingen
In de visie van Karel Deschildre wordt volop ingezet op samenwerking. “Onze buren van de stokerij en kaasmakerij verkopen hier hun producten en waren ook aanwezig op een belevingsdag voor lokale ondernemers. We werken ook samen met zeewierbedrijf Ocean Bites.”
Er komen ook samenwerkingen met seaweedchef Donald Deschacht voor kookdemo’s en gidsbeurten en met chef Nick Wallaeys rond het fileren van vis. “Marsepeinmeester Anthony Lams zal hier ook workshops geven en we werken ook samen met theeproducent Theofiel. Er zijn samenwerkingen met een bakker en een Oostendse piconproducent. Daarmee willen we de rijkdom aan Oostendse producten tonen. We willen het belevingscentrum zijn voor lokale voeding.” Daarnaast zet Karel ook in op het bekendmaken van de mogelijkheden. “Ik wil mensen uit de ondernemers- en toeristische wereld informeren over wat hier kan.“
Terras
Momenteel wordt het terras afgewerkt. “Tijdens de mooie dagen in de krokusvakantie was dat er nog niet en hebben we alle tafels en stoelen moeten buiten zetten omdat iedereen van de zon wou genieten”, zegt Karel.
Het publiek vindt de weg naar Deschildre. “Er passeren hier regelmatig wandeltochten en je merkt dat de deelnemers veel meer dan vroeger bij ons binnen komen. We liggen ook vlak bij een fietsknooppunt.”
Karel lanceert binnenkort een eigen wandelroute van 4 km langs de trekpleisters en kunstwerken op de Oosteroever, en hij is tevreden. “Er werken hier nu zeven mensen. Naar de zomer zal dat moeten uitgebreid worden met flexi-jobs.” Er wacht Deschildre Streekproducten een mooie toekomst. “We spreken al enige tijd niet meer van ‘het winkeltje’ hoor”, luidt het.
Eerste prijs voor kaasmaker Stefaan Sonjeau
Kaasmaker Stefaan Sonjeau won een eerste prijs met zijn Creuses. Meteen een mooi erkenning voor de jonge kaasmakerij Cru du Nord, gevestigd in de vismijn.
“We namen deel aan de Belgian Cheese Awards met onze Creuses, een zachte lactische kaas met witschimmelkorst die er uitziet als een oester”, zegt de trotse kaasmaker. Cru nu Nord is pas acht maanden bezig en maakt een viertal kazen met linken naar de zee in een productieruimte in de vismijn. De prijs is niet min: er namen 158 kazen deel, de Creuses eindigde in de top tien en in de categorie lactische kazen kreeg de kaas een gouden medaille. “Het is commercieel interessant, want er komen nu klanten vanuit het buitenland. Het betekent dat we ook de productie optimaliseren en opschalen en dat er medewerkers bij komen.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier