De Republiek Brugge lanceert ‘Green Retail toolbox’: “Een toegankelijke gids voor ondernemers die hun zaak duurzamer willen maken”

De ‘Stadsmakers’ van De Republiek in Brugge lanceren – met de steun van Stad Brugge en de Provincie West-Vlaanderen – een ‘Green Retail toolbox’ voor retailers die hun zaak duurzamer willen maken. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De ‘Stadsmakers’ van De Republiek in Brugge lanceren – met de steun van Stad Brugge en de Provincie West-Vlaanderen – een ‘Green Retail toolbox’ voor retailers die hun zaak duurzamer willen maken. De tool verzamelt inzichten uit 36 coachingstrajecten met winkeliers en ambachtsmensen.

Vorig jaar liep vanuit De Republiek in Brugge het project Rekuup dat onderdeel maakte van het Europese Green Retail project. Dit project, waarvoor de Republiek samenwerkte met steden in Zweden en Denemarken, zet in op bewustwording rond duurzaam en circulair shoppen. “Via een publiekscampagne en activiteiten, zoals een shoppingweekend in december, werden Brugse consumenten aangespoord om bewuster te winkelen”, zegt Ellen Vandenbulcke van De Republiek. “Tegelijk kregen twaalf makers die het label Handmade in Brugge dragen een coaching om hun winkel- en productieproces te verduurzamen.”

Twee delen

“Met de Green Retail toolbox die we nu presenteren, bundelen we de belangrijkste lessen uit deze coachingstrajecten en bieden we een toegankelijke gids voor duurzame retail”, gaat Ellen Vandenbulcke verder. “Van winkelinrichting en hergebruik van materialen tot pre-loved collecties, upcycling en groene energie: de toolbox helpt retailers om meteen stappen te zetten richting een duurzamer model.”

De Green Retail toolbox bestaat uit twee delen. Enerzijds is er het Green Retail Handboek voor retailers zelf, met daarin tal van tips en goede voorbeelden. En daarnaast is er ook de Green Retail Toolkit voor retailcoaches, bijvoorbeeld vanuit de steden en gemeenten, en beleidsmakers. In deze Toolkit zijn tal van tips te vinden om winkels te ondersteunen in hun transitie naar meer duurzaam ondernemen.

Een van de Brugse retailers die al aan de slag ging met de toolbox is Thomas Albrecht van kledingzaak Fresh. “Bij Fresh ambiëren we om ‘pre-loved items (tweedehands, red.) te verkopen. Zo geven we kledij uit persoonlijke collecties een twee leven”, zegt Thomas. “Sowieso zijn we al bezig met upcycling door bestaande kledingstukken te pimpen met behulp van onze borduurmachine. We werken enkel met vintage en/of duurzame kledij. Fast-fashion komt er bij ons niet in.”

Alle info over de toolbox via www.rekuup.be Daarop is ook een flyer met tien duurzame retailtips te vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content